Kuraklık Bozovalı Çiftçiyi bitirdi

Bu yıl en kurak dönemlerden birini yaşayan Şanlıurfa’da çiftçi zarara uğradı.

Türkiye’nin tahıl ambarı konumunda olan Şanlıurfa’da yaşanan kurak sezon çiftçiyi büyük zarara uğrattı. Bahar aylarında yağışın oldukça az olmasından dolayı tarladaki ürünler olgunlaşmadan gelişimi durdu. Bu da çiftçinin ektiği ürünlerinden zarar etmesine sebep oldu.

Kuru tarım alanlarında zarar büyük
Özellikle kuru tarımın yapıldığı alanlarda etkili olan kuraklık, tarladaki ürünlerin olgunlaşmadan kurumasına sebep oldu. Özellikle buğday, arpa ve mercimek gibi ürünlere büyük zarar veren kuraklık çiftçinin büyük zarar görmesine sebep oldu.

 ‘Su olsaydı bu kadar zarar etmezdik’
Sulu tarımın yapıldığı bölgelerde zarar kuru tarım yapılan yerlere göre az oldu. Kuru tarım yapan çiftçiler, yıllardır GAP projesinden su beklediklerini ve bu suyun bir türlü kendilerine ulaştırılmadığını belirterek tepki gösterdi. Çiftçiler, “Su olsaydı ürünlerimizi sulardık. Bu kadar zarar etmezdik” dedi.

 ‘Tam anlamıyla zarar ettik’
Kuru tarım alanlarında zararın büyük olduğunu anlatan  Akmağaralı çiftçiler, “ Arpa ve buğdaydan 1’e 1, 1’e 2 ürün aldık. Bu yıl tam anlamıyla kuraklığı yaşadık. Hiçbir şekilde kazancımız olmadı. Tam anlamıyla zarar ettik. Şimdi bu zararımızı nasıl karşılayacağımızı düşünüyoruz.” diye konuştu.

 ‘Masraflar bile çıkmadı’
Zarar eden çiftçiler, “Arpa ve buğdayın gübresini karşılayamadık. Mazot ve şoför masrafları ayrı bir sıkıntı oldu. Mercimek hasadını yaptık. Mercimek de bizim beklediğimiz gibi verimli olmadı. Şu anda saman satarak zararımızı karşılamaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorum Gönder

0 Yorumlar