Zeytin'de verim Bozova'da düşük

Akmağaralı zeytin üreticileri bu sezon sofralık zeytin hasadına umutsuz bir şekilde başladı.

Şanlıurfa’nın Bozova ilçesine bağlı Akmağara Mahallesinde çiftçiler sofralık zeytin hasadına başladı. Bu sene yaşanan kuralık nedeniyle zeytin rekoltesinde ciddi bir düşüş yaşandığını belirten çiftçiler, “Eğer 10-15 gün içerisinde yağmur yağmazsa yağlık zeytin hasadında rekolte’de ciddi anlamda kayıp yaşanacak” diye belirtti.


Akmağara mahallesi çiftçilerinden Ali Halhalli konuşmasında, “Bizim zeytinler kuru tarım yöntemlerle yetiştiğinden sonbahar ’da yağmur yağarsa, zeytin hasadında önemli bir gelir kazanabileceğimizi düşünüyoruz. Ancak bugüne kadar yağmur hiç yağmadı, bu yüzden birçok zeytin ağacımız kurudu. Var olan ağaçlarımız yağış olmamasından nedeniyle kuruma noktasına geldi.” dedi.

‘GAP’tan yararlanmak istiyoruz’

Çiftçi Ali konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Yıllardır Atatürk Barajı’nın sulamasının köyümüze gelmesini bekliyoruz. Yetkililere sorduğumuzda proje’nin 5-10 sene içinde başlayacağını söylüyorlar. 5-10 yıllık süre bir türlü bitmedi, biz de bölge halkı olarak GAP’tan yararlanmak istiyoruz. Eğer bugün GAP sulama köyümüzde olsaydı zeytin ve fıstık ağaçlarımızı sulayıp kurumasına engel olabilirdik. Ne yazık ki fıstık ve zeytinlerin çoğu kıraç tarlalarda olduğu için taşıma su ile sulamak mümkün olmuyor. Yetkililerden biran önce bizim bölgemize projelendirmenin bitirilmesini istiyoruz.”

‘Kepir arazi zeytinleri kurudu’


Aynı köyden Mahmut Halhalli konuşmasında; “Ne yazık ki kepir arazilerimizin içindeki zeytin ağaçlarının yüzde 60’ı kurudu, var olan zeytin ağaçları da maalesef zeytinleri veriminde yağış olmamasından dolayı ciddi anlamda düşüş yaşanacak. Yetkililerin bu kurak alanda yetiştirmeye çalıştığımız zeytinler için bize destek olmasını bekliyoruz. Burada yapmaya çalıştığımız tarımsal faaliyetler sayesinde bölgenin yeşil alanı da artıyor.” dedi.

Yorum Gönder

0 Yorumlar