Yazar, Fıstık üzerinden Fakıbaba'ya yüklendi


CHP Şanlıurfa Milletvekili aday adayı Mahmut Yazar, Fıstık üzerinden Tarım Bakanı Fakıbaba'ya yüklendi.

Bakan Fakıbaba'nın fıstık fiyatları için gereken tedbirleri alacağız sözü üzerine gündemde fıstıkta mı ithal edilecek sorusunu akıllara getirdi.

"Bir fıstık ağacı 20 yılda yetişiyor"
 CHP Şanlıurfa Milletvekili aday adayı Mahmut Yazar, Fakıbaba'nın açıklamasını medyadan gördükten sonra duruma sert tepki göstererek şunları kaydetti; " 20 yılda yetişen fıstığımız 1 kilo çay parası dahi değil biz çiftçiler olarak artık hodri meydan diyeceğiz. Buyurun ithalat yapın ithalat yapacak zamanınız varsa 24 haziranda çiftçilerimiz bunlara dur demesini bilir. 20 yılda yetişen fıstık ağaçlarının yükü çiftçiyi yorarken, gündeme birde ithalat kozunun çıkarılması çiftçiyi mağdur etmekten başka işe yaramaz. Bugün ülkemizde sadece birkaç ilde yetişen fıstığı kalkıp ithal ederseniz fıstık ile uğraşan çiftçileri borç batağına sürmekten başka bir şey yapmış olmazsınız. Fıstık yılda en az 5 -6 defa sürümü yapılan, 5-6 defa ilaçlaması yapılır ve 3 defa da çapası yapılan bir ağaçtır. Çiftçi üzerinde yükü bu kadar ağır iken kalkıp ithalat kartını çıkarmak çiftçiyi bitirmekten başka işe yaramaz."

"Baklava pahalı diye ithalat kartı mı çıkarılır"
Yazar,sözlerinin devamında çiftçinin emeğine gereken değerin verilmediğini belirterek, "Baklava fiyatları yüksek diye kimse şikayet etmiyor bir kilo baklava da 100 gram fıstık kullanılıyor kilosunu 50 60 TL'den satılıyor fıstık kilosu 40 TL olunca çiftçilerimizin alın terine emeğine nasırlı ellerine saygı duyulmuyor. Hep sömürülen emekçi insanlarımız oluyor sömürü düzenine dur diyeceğiz." diyerek sözlerine son verdi.

Bakan Fakıbaba ne demişti?
Bakan Fakıbaba Gaziantep'te fıstık fiyatlarının yüksek olmasından dolayı yaptığı açıklamada, “Üretici arkadaşların para kazanmasının hep yanındayım. Ama sadece parası olup bu işle alakası olmayan, sadece stokçuluk yapan ve stokçuluktan para kazanmaya çalışan insanlara karşıyım. Bu konuda gerekli önlemleri alacağız. İnsanların stokçuluk yapmasına izin vermeyiz. 81 milyonun alım gücünü azaltanların karşısında biz varız. Bu bağlamda piyasayı gözetliyoruz. Eğer fiyatlar gerekli ağarın altına düşmediğini görürsek gerekli tedbirleri alırız. Lisanslı depolarımız var zaten ancak bunların sayısını arttıracağız” dedi.

Yorum Gönder

0 Yorumlar