Bozovalı fıstık üreticileri dikkat!

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Açar, don olaylarının fıstık ağaçlarına büyük bir faydası olduğunu söyledi.
Urfa Değişim Gazetesinde yer alan habere göre; Şanlıurfa genelinde etkili olan yağışlar, yerini soğuk havalara bıraktı. Özellikle gece saatlerinde soğuk havaların etkili olması beraberinde don olaylarını getirdi. Sıcaklığın sıfır derecenin altına düşmesiyle Şanlıurfa'da kırağı düştü, su birikintileri dondu.

Don olaylarının meydana gelmesinin fıstık ağaçlarına olan etkisi ile ilgili bilgi veren Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Açar, bu don olaylarını zaten beklediklerini ve bu soğuk havaların fıstık ağaçlarına büyük fayda sağladığının altını çizdi.

'Soğuk havalarla yaprak açılması da düzenli olacak'

Öğretim Üyesi İzzet Açar, "Kış döneminde meyveli ağaçların tümünün uyku döneminde soğuk havaya ihtiyacı var. Bu soğukların olması gerekiyor. Nedenine gelirsek ilkbaharda ağaçların düzenli göz açılması olur. Çiçek açmaları ve yaprak açılması düzenli olacaktır. Aksi takdirde kış soğuğu ihtiyacını karşılayamayan ağaçlar, ilkbaharda uyanamama ve geç açma gibi sıkıntılar yaşanır. Bu yıl yağışlar iyi geçti ama soğuk yoktu. Biz soğukların ne zaman olacağını bekliyorduk. Bu soğuk havalar, fıstık ağaçları için faydalı oldu. Yaşanan don olayları, aynı zamanda haşere ve larvaların üremesini engeller." dedi.

Fıstık Bahçesi

'Zaten Şanlıurfa'da sıcaklık sıfır derecenin altına düştüğü için fıstık yetişiyor'
"Soğuk hava şartlarının Mart ayına kadar sürmesi gerekiyor." diyen Açar, "Fıstık Antalya ve Adana gibi yerlerde yetişmemesinin nedeni sıfırın altında soğuk hava şartlarının olmamasından kaynaklanıyor. Bu yüzden soğuklar bizim için çok önemlidir." diye konuştu.

'Fıstığın halen suya ihtiyacı var'
Şanlıurfa'da etkili olan yağışın da fıstık ağaçlarına etkisinden bahseden İzzet Açar, "Şanlıurfa'da şu ana kadar düşen yağış miktarı, 400 kilodur. Ancak fıstık ağaçlarının yıllık yağış isteği 700 – 800 kilo arasındadır. Yağışların, Mart, Nisan ve Mayıs’ta da düşmesi bekleniyor. Mayıs ve Haziran aylarında Şanlıurfa’da buharlaşma çok fazla oluyor. Bu yüzden buharlaşmanın şiddetli olduğu dönemde imkanı olanlar sulayabilir. Ancak Şubat ayında ve sonrasında kış sulaması yapan çiftçilerimiz var. Şu anda kış sulamasına ihtiyaç yok. Kış taban suyu ihtiyacı şu anda iyi durumda. Eğer bu dönemde sulama yapılırsa zararı bile olabiliyor." şeklinde konuştu.

Şu anda fıstığın bakımı nasıl olmalı?

Açar, "Şu anda fıstık ağaçlarına herhangi bir bakım yapması gerekmiyor. Ancak Ocak ayı içerisinde fıstık ağaçlarına taban gübresi verilmesi gerekiyor. Aynı zamanda budama yapılması gerekiyor. Ancak havalar soğuk ve yağışlı olduğundan dolayı budamanın Şubat ayı içersinde yapılmasını öneriyoruz." ifadelerini kullandı.

Çoban: Don olaylarının en önemli faydası ağaçların geç açılmasını sağlayacak

Şanlıurfa’da yıllardır fıstık üreticiliği yapan Çiftçi Muhittin Çoban ise kış soğuğunun faydalarını şu sözlerle aktardı: “Son 3 gündür ilimizde don var. Bu don da ağaçlar için çok iyi bir durumdur. Fıstıkların buz tutması zararlı haşerelerin ve larvaların ölmesini etkileyecektir. En önemli faydası ağaçların geç açılmasını sağlayacaktır. Geçen yıl yaprakların düşmesi don olayının olmamasından ötürü kaynaklanmış olması yüksek ihtimaldir. Aralık ve Ocak aylarında havaların sıcak olması erken filizlenmeyi tetiklediğinden bizler de sıcakları göz ardı edip fıstıkları geç ilaçladık. Haliyle haşereye zaman tanımış olduk ve büyük zararı olmuştu ağaçlara” şeklinde ifade etti.

Yorum Gönder

0 Yorumlar