Bozova’nın Kınalı Keklikleri

Keklikler, Türkiye’nin Doğusunda ve Güneydoğusunda her zaman hem avcıların hem de Kekliklere ayrı sevgisi olan vatandaşların ilgi odağı olmuştur.

Bozova’da hemen hemen her köyde Kekliklere rastlamak mümkündür. Bozova’da evinde keklik besleyen vatandaşlar Keklikleri  genellikle avladıklarında evde beslemek amacıyla yakalarlar. Nadirde olsa bazı Avcılar yakaladıkları keklikleri satarak gelir elde etmeye çalışırlar. Ancak Keklik sayısı eskisi gibi Bozova sınırları içerisinde avcılık ve iklim şartlarının değişmesinden dolayı Keklik sayısında azalma olmuştur. Birkaç yıl önce kırsal alanlarda vatandaşlar dolaştıklarında mutlaka Keklik seslerini duyardı. Bazı duyarlı Keklik avcıları yumurtlama ve yavrulama döneminde Keklik avına çıkmayarak keklik nüfusunun artmasına yardımcı olmuştur. Aynı duyarlılığı diğer Keklik avcılarınında göstermesi gerekiyor.

Kınalı Keklik hakkında Vikipedia’da bazı alıntılar
Topluca bir kuş olup, 32–35 cm büyüklüğündedirler. Açık kahverengi arkaları, gri göğüsleri ve kahverengimsi sarı karınları vardır. Yüz siyah bir gerdanlıkla beyazdır. Pas rengi çizgili böğürleri ve kırmızı bacakları vardır. Kaya kekliğine çok benzerdir ama arkası daha kahverengidir ve ön boyunda sarımsı bir belirtisi vardır. Mükemmel tanımlanan gerdanlığı, Kırmızı bacaklı keklikten (Alectoris rufa) bu türü ayırır.
Keklikler ne yer?
Tohumlar ve bazı böceklerden oluşan geniş bir beslenmesi vardır; yine de sarkık arpağan veya dam arpağanı denilen Bromus tectorum türü kuvvetli yiyecek tercihidir. Kış ve İlkbahar ayları arasında özellikle Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarında soğuk hava şartları nedeniyle yiyecek sıkıntısı çektiklerinden dolayı genellikle sulak, Dere kenarlarına, kaynak suları olan ve kar erimiş yerlere gelirler.
Kekliğin Üremesi
Kuru, açık ve çoğunlukla tepelik ülkede yerleşik bir üreyendir. 8-20 yumurta koyduğu eksik olarak çizilen bir yer kazımasında yuva yapar.
Kınalı Kekliğin Yayılımı
Ülkemizin sık ormanlık ve ovalık alanları hariç Türkiye'nin hemen her yerinde görülür.

Pakistan'ın ulusal kuşudur ve ismi Urdu dilinde Chakhoor'dan türetilir. Irak'ın ulusal kuşudur.



Yorum Gönder

0 Yorumlar