Çar Melik Kervansarayı Tarım Müzesi oluyor

4 yıl süren arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmalarıyla ayağa kaldırılan tarihi yapı  Büyükşehir‘e devrediliyor.  

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Bölge Kurulu ve Müze uygun görüş bildirdi. Bakanlık da onay verirse Kervansaray ’Tarım Müzesi‘ ve ’Tarımsal Eğitim Merkezi‘ olarak kullanılacak.
Çar Melik Kervansarayı ’Tarım Müzesi‘ ve ’Tarımsal Eğitim Merkezi‘ oluyor.Şanlıurfa kent merkezine 26 kilometre uzağında, Suruç‘la Bozova arasındaki kırsal alanda bulunan tarihi kervansarayın Büyükşehir Belediyesi‘ne devredilmesine ilişkin olarak başlatılan bürokratik süreç sürüyor.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü‘nün  ’Burayı size devredelim. Tarımsal Eğitim Merkezi ve Tarım Müzesi yapın‘ şeklindeki teklifine Büyükşehir Belediyesi yetkilileri sıcak baktıktan sonra süreç başladı.
Büyükşehir‘den gelen talep yazısı   hem Şanlıurfa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, hem de Müze Müdürlüğü tarafından olumlu karşılandı.
Büyükşehir‘in talep yazısı ve ilgili kurumların bu konudaki olumlu görüşleri Kültür ve Turizm Bakanlığı‘na iletildi.
Bakanlığın onay vermezi sonrasında devir işlemi gerçekleşecek.
Bürokratik süreç tamamlandıktan sonra Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi,  Çarmelik Kervansarayını ’Tarımsal Eğitim Merkezi‘ ve ’Tarım Müzesi‘ne dönüştürme projesine start verecek.

4 YILDA AYAĞA KALDIRILDI 
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü kontrolünde, Karacadağ Kalkınma Ajansı desteğiyle hayata geçirilen Çar Melik Kervansarayı Restorasyon Projesi 2013 yılı başlarında start aldı, arkeolojik buluntular ortaya çıkınca yeniden revize edildi. 

RESTORASYON ÖZETİ
Bozova’nın Büyükhan Köyünde bulunan Selçuklu dönemine ait Çar Melik Kervansarayı'nda arkeolojik kazı çalışmalarının ardından yapının bölümleri ve temelleri ortaya çıkarıldı.  İl Özel İdaresi döneminde  Çar Melik Kervansarayı'nın röleve, restitüsyon, restorasyon, statik sağlamlaştırma ve elektrik projeleri hazırlandı.  Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu onayından geçen proje  Kalkınma Bakanlığı ve finansman desteği için Karacadağ Kalkınma Ajansı'na sunuldu. Proje, Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın “Turizm Alt Yapısı Destekleme Programı” kapsamında değerlendirildi, 700.000 TL hibe desteği  sağlandı.
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü gerekli olan ödeneği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü hesabına aktarıldıktan sonra ihale işlemleri gerçekleştirildi. Proje yüzde 50 keşif artışına gidilerek bitirildi. 


17. YÜZYIL ORTALARINDA
İNŞA EDİLDİĞİ
TAHMİN EDİLİYOR

Çar Melik Kervansarayı Büyük Han Mahallesi‘nde bulunuyor.
Evliya Çelebi’nin  kesin inşa tarihi tam olarak bilinmeyen yapıdan söz etmiş olması 17. yüzyıl ortalarında mevcut olduğunu gösteriyor.  Evliya Çelebi Seyahatnamesinde, Suruç'tan kalkarak batıya doğru iki saatte Çar Melik Kalesi’ne ulaştığını, burasının dört hükümdar (Çar Melik) kardeş tarafından yapıldığı için bu ismi aldığını belirtir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden daha çok, Suriye geleneklerinden izler taşıyan özgün konumu ve yöredeki “Han” yapılarının nadir örneklerinden olması bakımından çok önemli bir eser. Kesin inşa tarihi bilinmiyor.   Mimari tarzından  Osmanlı dönemine ait olduğu tahmin ediliyor.
Kervansaray; dikdörtgen planlı avlu, avlu ve güneydeki kapalı bölümden oluşan karma tipteki hanların anıtsal bir örneği. 63.40x65.20 metre boyutlu bir avluya sahip olan ve güney cephesi dışında büyük ölçüde tahrip olan Kervansaray yüzyıllar sonra ayağa kalktı.
Yaklaşık 6 milyon liraya yakın  harcamayla eski ihtişamlı günlerine geri dönen tarihi yapının çevresinde peyzaj çalışmalarının yapılması gerekiyor.
Hatırlanacağı gibi Çar Melik Kervansarayı yakınlarında harebe durumunda bulunan ve 17. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Camii  Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilmişti.
Evliya Çelebi’nin Seyahatna-mesinde de geçen tarihi  Çar Melik Kervansarayı,  Bozova‘ya bağlı Büyük-han Köyü'nde bulunuyor.. Büyükhan Köyüne, Şanlıurfa-Gaziantep Otoyolu Suruç'a kavşağından 10 kilometrelik kara yolu ile ulaşılıyor... Ayrıca Suruç ilçesinden otoyol bağlantı yolu ile de ulaşım mümkün...

kaynak: sanliurfaolay.com

Yorum Gönder

1 Yorumlar