Bozova'da asbest borular değişiyor

Şanlıurfa'nın Bozova ilçesinde sağlık açısından zararlı olduğu öğrenilen asbest borular Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ŞUSKİ Genel Müdürlüğü tarafından değişimi devam ediyor.
Geçmiş yıllarda Şanlıurfa'nın birçok yerinde ve Bozova'da kullanılan Q280 asbest borular, Büyükşehir Belediyesinin çalışmaları ile sağlık açısından zararlı olduğu belirtilen borular Q315 Polieten boru ile değişimi devam ediyor.

ŞUSKİ tarafından yapılan açıklamada boru değişimlerinin sürdüğünü belirterek, "Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Şuski Genel Müdürlüğü olarak Bozova ilçemizin İçmesuyu deposundan çarşı merkezine kadar olan 1.600 metre Q280 asbest borular, Q315 Polieten boru ile değiştirme çalışmalarımız devam etmektedir." şeklinde açıklama yapıldı.

Peki asbest boruların sağlık açısından zararları nelerdir?

"Asbest son derece kanserojen bir maddedir. Solunum ya da içe suyu yoluyla vücuda girdiğinde başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açar. Bu hastalıklardan en önemlileri şunlardır; Mezotelyoma, asbestin yol açtığı en önemli hastalık, akciğer zarı ve karın zarı kanseri olarak bilinen mezotelyoma’dır. Asbestoz, ilk olarak tersane işlerinde çalışanlarda tespit edilen asbestoz, asbest liflerini çözmeye çalışan vücut tarafından üretilen asidin akciğer zarında oluşturduğu yaralar ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalığın kendini göstermesi 10-20 yıl kadar zaman almaktadır. Kanser, asbest aynı zamanda akciğer, gırtlak ve sindirim sistemi kanserine yol açmaktadır. Tedavisi olmadığı için korunma daha da önem kazanmaktadır. Asbestin havaya dağıldığı yerlerde asbest için üretilmiş olan ve ortam şartlarına uygun olan tam yüz ya da yarım yüz toz maskelerinin kullanılması gereklidir."

Yorum Gönder

0 Yorumlar