Urfa’da 6 Milyonluk vurgun

Şanlıurfa Zahireciler Borsası'nda aralarında şehit babasının da bulunduğu 40 esnaf, yaklaşık 6 milyon lira dolandırıldıklarını iddia ederek Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu.

Haber: İbrahim Halil KAHRAMAN / Hasan RAY

Edinilen bilgi ve iddialara göre, yaklaşık 270 iş yerinin bulunduğu Zahireciler Borsasında bir grup esnaf, aynı yerde iş yapan M.A, L.B. ve İ.B'ye 6 milyon tutarında hububat satışı yaptı. Çiftçiler, hasat döneminde kaldırdıklarını ürünlerini Zahireciler Borsasına satmaya getiriyor. Burada bulunan esnaf bu ürünleri açık ihale usulü satıyor. Esnaf ve çiftçiler Açık ihale usulü satılan bu ürünlerin parasını vermeden kayıplara karışan şahısların bulunmasını istiyor.



Organize bir şekilde dolandırıldık
Uzun süredir paralarını alamayan ve söz konusu kişilere ulaşamayan esnaf ve çiftçiler, Borsanın toplantı salonunda toplanarak bir basın açıklaması yaptı. Esnaf adına açıklama yapan ve aynı zamanda bu olan mağduru olan Murat Ayneli, organize bir şekilde dolandırıldıklarını ifade ederek, yetkililerin bu sorunu çözmesini istedi. Bu kadar esnafın mağdur olduğunu dile getiren Ayneli, yetkililerin seslerine kulak vermesini istediklerini söyledi.



Hem esnaf hem de çiftçi mağdur
Borsada 40 esnafın 6 milyon lira (Eski parayla 6 trilyon) dolandırıldığını belirten Zahireciler Borsası Başkanı Feridun Turan, "Borsamızda genelde güvene dayalı iş yapılır. Alım satımlarda çek senet kullanılmaz. Bu buradaki esnafın birbirine olana güveninden kaynaklanıyor. Bu olayda hem esnafımız hem de çiftçilerimiz mağdur oldu. Bu mağduriyetin giderilmesi için üst makamlara durumu ilettik. Esnaflar olarak bir an önce bu şahısların yakalanmasını istiyoruz” dedi.


Şehit babası:300 bin dolandırıldım
Zahireciler Borsasında 25 yıllık esnaf ve aynı zamanda şehit babası olan İsmail Çiftçi, “300 bin lira dolandırıldım. Burada açık usul arttırmayla hububat satıyoruz. Burada alım-satım işlerimiz güven itibarıyla yapılmaktadır. Genellikle alışverişte bir hafta ya da 10-15 günlük süre istenir. Bunun için senet ve çek kullanmıyoruz. Bu şahıslar da buraya gelerek, iş yeri açmışlar. Bizler de onlara güvenerek mal verdik ama 40 esnafı dolandırdılar. Beni de 300 bin lira dolandırdılar. Bunların mutlaka cezalandırılmasını istiyorum” diye konuştu.

Birileri buraya yolladı
Yıllardır Zahireciler Borsasında esnaf olduğunu belirten mağdur esnaf Aziz Kurt ise, “Birileri bunu şahıslara bir miktar para vererek buraya gönderdi. Önceleri 10-15 gün hep peşin alış veriş yaptılar. Peşin olunca buradaki esnafı yanını çektiler herkes üzerine yoğunlaştı. Ondan sonra 1-2 güne aldı. Milleti alıştırdı, buradaki esnafta köylü malı satıyor, ister istemez 20 TL fazla satmaya çalışıyor. Onlarda 20 lira fazla veriyor” şeklinde konuştu.

Sayın Valimiz de Güneydoğudaki ticareti bilir
İlk zamanlar esnafın nabzını iyice kontrol edildiğini söyleyen Kurt, “Bu şekilde mal aldı ve yükledi götürdü. Nereye sattı bilmiyoruz. Bu ticaret anlayışı dedelerimizden gelen bir anlayıştır. Yıllardan bellidir biz, bir kantar fişi üzerinden alışveriş yapıyoruz. Kantar fişi, senettir, çektir kısacası her şeydir. Bu anlayış bizim için güven meselesidir. Sayın Savcıya gidiyoruz savcı diyor ki “belge getirin”… Sayın Valimiz de biliyor; Güneydoğu’da alışveriş böyle olur” diye konuştu.

Kimse bize sahip çıkmıyorKendisinin de en büyük mağdurlardan olduğunu belirten esnaf Aziz Kurt,” Benim 600 bin liram gitti. Çarpıldıktan sonra sağa sola gidiyoruz. Hiç kimse bize sahip çıkmıyor, bunu bize gönderen Siverek'te L. B. ve Kardeşi İ. B.’dir. Asıl bu işi yapan M. A.’dır ama para burada hep L. B.’nin hesabına aktarılıyor. Adamlar parayı alıp ortadan kayboldu” ifadelerini kullandı.

Yorum Gönder

0 Yorumlar