‘Aşırı yağışlar fıstıkta tozlaşmayı azalttı’


Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, aşırı yağışlar nedeniyle tozlaşmanın azaldığı ve buna bağlı olarak rekoltenin düşeceğini kaydetti.
Aşırı yağışlar nedeniyle tozlaşmanın azaldığını kaydeden Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, “ Bu yıl ortalamanın çok üzerinde yağış düştü. Bu durum verimi artırırken, aynı zamanda da Antep fıstığında tozlaşmayı azalttı. Erkek ağacın yaptığı tozlaşma ile dişilerin daha verimli, kaliteli meyve vermesi sağlanıyor. Yağışlar nedeniyle tozlaşma sorunu yaşandı. Çiftçilerimiz bahçelerine çok dikkat etsinler, özellikle pas hastalığına karşı mutlaka ilaçlama yapsınlar. Aksi takdirde fıstık ağacı çok hassas bir bitki, verimi düşer" diye konuştu.

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu ise açıklamasında, “Bu yıl aşırı yağışlar nedeniyle Şanlıurfa'da birçok bölgede fıstıkta dökülme yaşandı. Rekolte geçen yıla oranla yüzde 30 daha düşük olabilir. Bu yüzden fıstık üreticisi de desteklenmeli” dedi.

Çiftçiler ise bu yıl verimin yüzde 30'dan daha fazla olacağını kaydetti. Fıstık çiftçiliği yapan Muhittin Çoban ise bu yıl yüzde 90 oranında düşüş olacağını iddia etti.

Yorum Gönder

0 Yorumlar