Şanlıurfa’da hava kirliliği artıyor


Şanlıurfa'da doğalgaza gelen zamlarla birlikte, vatandaşın kalitesiz kömür ve elektrikli sobalara yönelmesi hava kirliliğine neden oluyor. Ülkede düşen alım gücü ve doğalgaza gelen zamlar vatandaşı kalitesiz ve ucuz kömür kullanmaya yöneltiyor. Buna bedava dağıtılan ve son derece kalitesiz olan kömürler de eklenince hava kirliği daha da arttı.

Kenar mahalleler duman altı

Kömür sobalarının kullanımı her geçen gün daha da artarken, şehir merkezindeki duman da buna paralel olarak her geçen gün artıyor. Alım gücü az olan vatandaşların düşük kaliteli kömürü tercih etmesi kenar semtlerde yaşayan vatandaşların duman altında kalmasında neden oluyor. Bu da beraberinde insanı olumsuz etkileyen bir ortam oluşturuyor.

Kalitesiz kömür ve filtresiz bacalar

Havadaki kirlilik oranı kalitesiz kömür ile birlikte artarken insan sağlığını tehdit eden hava kirliliğinin özellikle gece saatlerinde arttığı gözlerden kaçmadı. Özellikle kent merkezini soğuk havanın ağırlığıyla adeta bir örtü gibi kaplayan yoğun duman tabakası görüş mesafesini de düşürüyor. Buna işyerlerinde takılan filtresiz bacalarda eklenince kent merkezi toz duman oluyor.

İnsan sağlığı tehdit ediliyor

İnsan sağlığı için tehlikeli boyutlara ulaşan kirli hava, bilindiği gibi çeşitli hastalıklara da neden oluyor. Konuyla ilgili konuşan uzmanlar özellikle astım hastalarının hava kirliliğinin arttığı sabah ve akşam saatlerinde olabildiğince az dışarıda bulunmalarını ve o saatlerde evlerinin kapı ve pencerelerini sürekli kapalı kalması gerektiği yönünde görüş bildiriyor.

Çürümüş zihniyetin ürünüdür


Kalitesiz kömürün düşük gelirli vatandaşları hem ısınmada hem de sağlıkta olumsuz etkilediğini belirten Şanlıurfa Japon Pasajı Derneği Başkanı Mehmet Toprak, “Kalitesiz kömürü vatandaşa layık görmek çürümüş bir zihniyetin ürünüdür. Bundan dolayı hükümetin bu zihniyetten kurtulup bu ülkenin asıl sahipleri olan vatandaşa sahip çıkması gerekiyor.” dedi.

Daha çok para kazanma hırsı

Yaşanan hava kirliliğini daha çok para kazanma hırsına bağlayan Toprak, “Bu kalitesiz kömürü vatandaşlara layık görenler açık söylüyorum; daha çok para kazanmanın hırsıyla yananlardır. Buradan hükumet yetkililerine sesleniyorum; yazıktır, günahtır. Devletin parasını boşa harcamayın, vatandaşın sağlıyla ve dolayısıyla ülkenin sağlığıyla oynamayın” diye konuştu.

Yorum Gönder

0 Yorumlar