Yabani alıçlar, ekonomiye kazandırılıyor

Adıyaman Gölbaşı ilçesinde 600 hektarlık ormanlık arazide tespit edilen 400 Bin yabani alıcın ekonomiye kazandırılması için aşılama çalışması başlatıldı.

Harmanlı köyü dağlarında bulunan alıçlar, aşılama çalışması tamamlanarak 3 yıl bakımı yapıldıktan sonra köylülere tahsis edilecek. Bölge ekonomisine önemli girdi sağlanması hedeflenen çalışmayla Adıyaman'ın adını alıçla da duyurması planlanıyor.

Şanlıurfa Orman Bölge Müdürü Cevdet Çiçek, 3 yıl sürecek proje kapsamında 600 hektarlık alanda alıç meyvesi için aşılama çalışması yaptıklarını söyledi. Geçen yıl 31 bin aşılama yaptıklarını bu yıl da çalışmaların devam ettiğini ifade etti. Çalışmanın meyvelerini ilerleyen yıllarda alacaklarına işaret eden Orman Bölge Müdürümüz Cevdet Çiçek, "Aşı yapılan ağaçların ilerleyen süreçte köylümüze eşit olarak dağıtılması, bakımlarının yapılması yönünde bir çalışmamız var. Hesaplamalarımıza göre 5 yıl sonra yaklaşık 10 milyon lira gibi bir geliri bu çalışmayla orman köylüsüne kazandırmış olacağız. Bu Harmanlı projesi örnek oldu. Türkiye genelinde ses getirdi. Yabani alıç bulunan köylerimizden de ciddi talep var" dedi. Projeyi Adıyaman genelinde uygulamayı hedeflediklerini vurguladı. Şuanda alanların tespit edilerek projelendirmesinin yapıldığını dile getirdi.

"Köylümüz bu işe duyarlı"

Alıcın kırsal bölgelerde bilinen bir meyve olduğunu belirten Orman Bölge Müdürümüz Cevdet Çiçek, yabani olanlarının küçük meyveli ve bol tohumlu, aşı yapılan alıcın ise meyve olarak büyük olduğunu ifade etti.

Projeyi halkın sahiplendiğini vurgulayan Orman Bölge Müdürü Cevdet Çiçek, "Adıyaman'ın, alıç üretiminde Türkiye'nin merkezi olamaması için herhangi bin neden göremiyorum. İnşallah bunda başarılı olacağız. Harmanlı köylüsü kendi inisiyatifi ile bölgede hayvan otlatmayı yasakladı. Köylümüz bu işe duyarlı. Getirisinin farkında" diye konuştu.

"Bölge ekonomisine katkı yapacak"

Yaklaşık 200 bin doğal alıç aşılamayı hedeflediklerini belirten Aldanmış, bunun önümüzdeki yıllarda bölge ekonomisine ciddi katkı sağlayacağını ifade etti.

Alıç meyvesinin fiyatının iyi olduğunu aktaran Orman Bölge Müdürü Cevdet Çiçek, "Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğü 3 yıl buranın bakımını yapacak. Ardından köy halkına tahsis edilecek.


Yorum Gönder

0 Yorumlar