Düşük ücretle fıstık alımı zarar ettiriyor


Şanlıurfa ve Gaziantep çiftçisinin temel geçim kaynağı olan fıstıkta yeşil olarak hasadı başladı. Ancak fıstık fiyatlarının geçen yıla oranla düşük olması çiftçilerin tepkisine neden oldu. Tarım Bakanı fıstıkta taban fiyatı uygulaması ile ilgili açıklama yapmazken muhalefet partileri ise fıstığa taban fiyatının getirilmesi gerektiğini ve çiftçilerin tüccarın insafına bırakılmamasını gerektiğini kaydettiler.


Urfa Değişim Gazetesinde yer alan haberde, Şanlıurfa’da bu yıl etkili olan dolu yağışları nedeniyle birçok bölgede fıstık rekoltesi büyük oranda düştü. Ancak yaşanan afetlere rağmen fıstık alımlarının tüccarlar tarafından geçen yıla oranla düşük alması borçlu çiftçilerin tepkisine neden oldu. Sosyal medya üzerinden örgütlenen çiftçiler fıstığı mecbur kalmadıkça satmayacaklarını kavlak yaparak bekleteceklerini ifade ettiler.

“Fıstık fiyatlarını tüccarın insafına bırakmayın!”

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, meclis kürsüsünde yaptığı konuşmada, “Fıstık tüccarları, fıstığın fiyatını düşürmek için, fıstığı ucuza almak için organize işler içindedir. Maalesef fıstığın kilosunu 15 liraya toplamaya başlamışlar. Devlet fındıkta olduğu gibi fıstıkta da taban fiyat belirlemelidir” dedi.

Fıstığın yetişmesi 20 yılı buluyor

Kurak iklimlerde yetişen fıstığın tam anlamıyla verim vermesi 20 yılı buluyor. Bu süreçte tarla sürmesi, ilaçlanması, gübre atımı ve budaması nedeniyle çiftçi bu süreçte sürekli cebinden masraf ediyor. Ancak fıstığın ucuz gitmesi nedeniyle çiftçiler artan maliyetleri nasıl kapatabiliriz düşüncesine düştü. Tarım ve Orman Bakanlığı fıstık için tarım il müdürlükleri aracılığıyla rekolte çalışması yapıyor. Bugüne kadar taban fiyat uygulaması ise yapılmadı.

Tüccarlar ucuza alıp stokluyor iddiası

Sosyal medyada örgütlenen çiftiler, su altı fıstıklarının bu dönemde tüccarlar tarafından ucuza alındığı ve fıstıkları stoklayarak 2-3 ay sonra aldıkları fiyatın 2-3 katına satacaklarını kaydetti. Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan ise konuyla ilişkin meclis konuşmasında şunları kaydetti, “ Devlet mekanizması Urfa’da Antep’te üretilen fıstığa neden taban fiyat belirlemiyor. Şimdi gidin bakan su altı boz fıstığın kilosu 15 liradır. 2-3 ay sonra tüccar bunu kendi işbirlikçileriyle toplayacak ve fiyatları 2-3 ay sonra 2-3 katına satacak.” İddiasında bulundu.

“Taban fiyat uygulaması bekliyoruz”

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, tüccarların fıstığa bu yıl oldukça düşük fiyatlar verdiğini söyledi. Eyyüpoğlu, “Türkiye için bu kadar önemli bir ürünken; üretici maliyetini bile karşılayamıyor. Yurt dışına giderse fiyat artabilir ama çiftçinin elinden çıkmadan yurt dışına gitmesi lazım yoksa zaten tüccar aldıktan sonra ona yarıyor. Su altı dediğimiz yeni mahsul (suyun altında kalan ürün dolu demektir) geçen yıl 22 liradan satışa çıkmıştı, şimdi erkenci ürünlerde 14 liraya kadar düştüğünü gördük. Hükümetin tıpkı fındıkta olduğu gibi fıstık için de müdahale alımı yapmasını, taban fiyat uygulamasını bekliyoruz” dedi.

Yorum Gönder

0 Yorumlar