Taban suyu yükseldi köyü su bastı

Uludüz kırsal Mahallesi su altında

Suruç’ta tahliye kanallarının yetersizliği nedeniyle taban suyu seviyesinin yükselmesi nedeniyle birçok kırsal mahalle su altında kaldı. DSİ’nin tahliye kanalı açmadığı Uludüz kırsal mahallesinde tarlalardan gelen sular nedeniyle köy içi yollar ve evler su altında.

 

Su ile hayat bulan Suruç’un bereketli toprakları sulama sezonun başlamasıyla baş gösteren taban suyu seviyesinin yükselmesi ve tahliye kanallarının olmaması nedeniyle çoraklaşma tehlikesi karşı kaşıya. Tahliye kanallarının yetersizliği nedeniyle tarımsal sulama yüzünden birçok köyün su altında kalmasına neden oluyor. DSİ tarafından tahliye kanalı açma çalışmalarına geçte olsa başlandı. 

Suruç ovasında ürün çeşitliliği revaçta

Bereketli topraklarda arpa, buğday ve mercimek ile geçimini sağlayan çiftçiler, suyun gelmesi ile birlikte pamukla beraber ikinci ürün mısır tarlaları yoğunluk gösterdi. Çiftçiler alternatif ürün arayışına girerek az alandan çok verim elde etmeyi tercih ediyor. Pamuk ve hububatın ardından ay çiçeği, sebze ve meyve gibi ürün çeşitliliği tahliye kanallarının olmaması nedeniyle çıkmaza girdi.

Pamuk ve Hububatın arından ikinci ürünün ekildiği ovada salma sulama sisteminin yoğun olması nedeniyle toprak aşınması ile beraber tahliye kanalarının olmaması nedeniyle taban suyu seviyesinin yükselmesine neden oluyor. Yükselen taban suyu nedeniyle köyler ile beraber mezarlıklarda su altında kalıyor.

Uludüz mahallesi (köy) su altında kaldı

Suruç’un kırsal (köy) Uludüz mahallesinde çevre köylerden mısır ve pamuk tarlalarından gelen sular tahliye kanallarının olmaması nedeniyle köyün yolları kullanılmaz hale geldi. Yer yer taban suyunun 20-30 santim kadar yükseldiği öğrenildi. Köy halkı defalarca durumu DSİ’ye bildirmesine rağmen henüz bir çözüm bulunabilmiş değil. Yetkililerin bölgede tahliye kanalları için çalışma yapılacağını bildirmesine rağmen henüz bir gelişme olmaması köy halkını ve arazi sahiplerini tedirgin ediyor.

Tarımsal sulamayla başlıyor 

Vatandaşlar, sulama sezonun başlaması ile birlikte köylerinin su altında kaldığını ve herhangi bir çözüm üretmediklerini belirterek perişan olduklarını ifade ettiler. Mahallede sakinleri, ‘Tarımsal sulamanın başlaması ile beraber tarlalardan gelen suların evin içine girmemesi için birtakım önlemler alıyoruz fakat alınan önlemler yetersiz kalıyor. Yetkililere çağrımız bir an evvel tahliye kanallarının açılaması ve yaşadıkları soruna bir çözüm bulunmasıdır. 


“Defalarca dilekçe verdik”

Verdiğimiz dilekçeleri birleştirirsek Urfa’ya kadar yol olur diyen Uludüz kırsal mahallesi muhtarı Kadir Güven, “DSİ’ye köyümüzün durumu hakkında yüzlerce dilekçe verdik. Her seferinde bugün yarın dediler ama bir türlü çözüm bulunamadı. Son görüşmemizde ise tahliye kanalı için ihale yapıldığını ve önümüzdeki sene çalışma yapılacağını söylediler.” dedi.


“Çocuklar ve Hayvanlar hastalanıyor”

Muhtar Güven, “Köy içinde biriken sular nedeniyle haşere ve sivrisinek çoğaldığı için hastalıklar meydana geliyor. Bu yıl 8 tane büyükbaş hayvanımız hastalandı. Ayrıca su içerisinde oynayan çocuklarımız zaman zaman hastalanıyor” dedi. Muhtar Kadir Güven, Şanlıurfa valisi, Suruç Kaymakamı ve Milletvekillerine seslenerek bir an önce çözüm bulmasını istedi.











Kaynak: Urfa Değişim Gazetesi

Yorum Gönder

0 Yorumlar