Kurumakta olan fıstıklar, Tarım Bakanına soruldu


Şanlıurfa milletvekili Ayşe Sürücü, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa’da bu yıl kurumakta olan fıstık ağaçlarını Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu.

30-40 yıllık ağaçların tanımlanamayan bir hastalık nedeniyle kuruduğunu belirten Şanlıurfa milletvekili Ayşe Sürücü, Tarım ve Orman Bakanlığı’na sorduğu önergede şu ifadelere yer verildi:

“Şanlıurfa, Gaziantep, Kahramanmaraş kentlerimizde bulunan fıstık üreticileri bu yıl tanımlanamayan bir fıstık hastalığı ile karşı karşıya kalmıştır. Bi anda 30-40 yıllık fıstık ağaçlarında kuruma başlamıştır. Fıstık zaten yıllık olarak değerlendirilip, ürün alınmadığı yıl yok yılı olarak adlandırılır. Son 40 yıldır dünyamızı da etkisi altına alan kuraklık çiftçiyi bu kadar etkisi altına almışken, yeşil altın olarak değerlendirilen fıstık ağaçlarının aniden kuruması oldukça tedirgin edicidir.

Dünyada üreticisi olduğumuz fıstık ağaçlarının öneminin farkına varmak ve mevcut fıstık hastalığının araştırılması için bölgede bir ziraai araştırma labratuvarının kurulması ve bu noktada ekonomik sorun yaşayan çiftçilerin borçlarının ötelenmesi ile birlikte desteklemelerine el konulmaması noktasında adımlar atılması elzemdir.

Bu Bağlamda

1. Şanlıurfa, Gaziantep ve Kahramanmaraş’ın Ziraat Odası ile iletişime geçecek misiniz ?

2. 30-40 yıllık fıstık ağaçlarının kuruması en az 20 yıl ürün vereyecekleri anlamına gelmekte olduğunu biliyor musunuz ?

3. Ziraai araştırma labratuvarı kurulacak mıdır?

4. Şanlıurfa, Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta baş gösteren bu hastalık ile ilgili bir çalışma yürütecek misiniz?”

Yorum Gönder

0 Yorumlar