Urfa fıstığı için kanun teklifi


HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, “Urfa Keten Köyneği Fıstığı”nın patentlenmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisine kanun teklifi sundu.

Urfa Değişim Gazetesi'nde yer alan habere göre; Ekili fıstık alanı bakımından Türkiye’de ilk sırada yer alan Şanlıurfa’da fıstık için HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, TBMM’ye kanun teklifi sundu. Sürücü tarafından meclise sunulan kanun teklifinde Urfa Keten Köyneği Fıstığının tescillenmesi için kanun çıkartılarak gerekli adımların atılması elzem olduğunu söyledi.

Sürücü’nün kanun teklifinde şu açıklamaları yaptı:

“Türkiye’nin 3. büyük tarım kenti olan Şanlıurfa’nın temel geçim kaynağı tarımsal üretimdir. Uçsuz ovaları, verimli toprakları ve sahip olduğu iklim koşulları özellikle fıstık için oldukça elverişlidir. Aynı zamanda genel geçim kaynağını da topraktan aldığı verime dayandırmaktadır. Ayrıca ülkedeki fıstık üretiminin %70’i Şanlıurfa’da olmasına rağmen “Urfa Keten Köyneği Fıstığı” bilinmemektedir.

Fıstık bahçelerinden toplanarak hasat edilen yaş, taze Urfa Keten Köyneği fıstığı hiçbir işlem görmeden kabuklu haliyle dalından koparıldığı gibi sunulur. Kalori değeri düşüktür, mineral ve vitamin açısından zengindir.

Şanlıurfa’da fıstık üretimi yapan çiftçilerin ticaret ağının gelişmesi ve kente de faydası olması açısından “Urfa Keten Köyneği Fıstığı”nın patentlenmesi gerekmektedir. Kentin her açıdan gelişimine destek sağlaması için Urfa Keten Köyneği Fıstığının tescillenmesi için kanun çıkartılarak gerekli adımların atılması elzemdir.”

Yorum Gönder

0 Yorumlar