Bozovalı çiftçi taban fiyatı olmayan fıstığı CİMER'e şikayet etti


Şanlıurfa'nın Bozova ilçesinde Antep fıstığı fiyatlarını tüccarlar tarafından ucuz fiyattan alınmaya başlaması nedeniyle fıstık üreticisi fıstığını satmama kararı alırken yaşanan bu talihsizliği Tarım ve Orman Bakanlığı'na sordu.

Antep fıstığının yetişmesi yaklaşık 15 ile 20 yıl süre sürüyor. Bu süre zarfında hiçbir gelir kazanamayan çiftçi sürekli masraf yaparak cebinden zarar görüyor. Ancak verim alacağı yılda sadece 3-5 tüccarın belirleyeceği fiyat nedeniyle fıstık üreticileri her yıl mağdur oluyor. Son bir yılda gübre mazot ve ilaç fiyatlarının fahiş derecede artması nedeniyle Antep fıstığı üreticileri fıstık fiyatlarının makul seviyelere çıkması için Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına fıstığa fiyat tabanı verilmesi için talepte bulundu.

2022 yerli itibarıyla su altı olarak satılan baklavalık fıstık 38 TL ile 40 TL arasında alınmaya başlanması çiftçilerin tepkisine neden oldu. Mazotun litresi 30 liraya dayandığı bir dönemde fıstığın bu kadar ucuz alınması çiftçilerin tepkisine neden oluyor.

Şanlıurfa'nın Bozova ilçesine bağlı kırsal Akmağara Mahallesi'nde bir çiftçi cimer'e fıstığın taban fiyatının belirlenmesi için talepte bulundu.

CİMER'e gönderilen yazıda şu ifadelere yer verildi:

"SN. CUMHURBAŞKANIM ve tarım bakanim bizler Antep fıstığı üretici ve cifticisi olarak verdiğimiz emeğin karşılığını ne yazık ki alamıyoruz çünkü devletimiz fındığa belirlediği taban fiyatını Antep fıstığına uygulanmadığını ve böylece borçla harçla ve girdi fiyatların artmasıyla ürünü yetiştirirken çiftçi borclaniyor ve borçlanan çiftçi ürününü erken ve zamansız satmak sorunda kaliyor Antep fıstığınin taban olmadığı için 4-5 tucar binlerce cifticinin borçla yetiştirdiği Antep fıstığini çiftçinin girdi masraflarına kıyasla ucuz fiyatına elinden alıyor ve cifticinin zarara uğraması kaçınılmaz oluyor.

Sizden ricamız Antep fıstığı üreticilerinin mallarına taban fiyatını belirlemesi ve ve binlerce üreticinin malının 3-5 tucarın insiyatifina bırakılmamasidir arz ve talep ederim."

Yorum Gönder

0 Yorumlar