Bozova, Su Sporları Canlanacak

Bozova'da Su sporları merkezi ve gençlik kamplarıyla gelişecek turizm, Bozova halkı için yeni bir gelir kapısı olacak. Şanlıurfa’nın Bozova ilçesi, Atatürk Barajı kıyısında kurulacak su sporları merkezi, gençlik kampı, gençlik adası ve sonrasında organize edilecek uluslararası festival ile su sporları turizminin merkezi haline gelecek. Bozova Kaymakamlığı ile Şanlıurfa Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünün birlikte yürüttüğü proje kapsamında başlatılan çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.

Bozova Kaymakamı Hidayet Sarı ile Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Hakan Keşküş, projenin gerçekleştirileceği bölgede incelemelerde bulundu. Kano kursu alan gençlerle sohbet eden Sarı ve Keşküş, kanoya binip kürek çekti.

Kaymakam Hidayet Sarı, bölgenin, su sporları yapılabilmesi için gerekli olan her türlü alt yapıya sahip olduğunu söyledi. 2005 yılına kadar bölgede uluslararası sporcuların da katıldığı su sporları şenliği düzenlendiğini, ancak 2 sporcunun hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan üzücü bir olaydan dolayı bu şenliklere ara verildiğini anımsatan Sarı, bölgede su sporları turizminin canlandırılması için, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünün de desteğiyle önemli çalışmalar başlatıldığını ifade etti.

Kano kursuyla ilk adım

Şanlıurfa’da bulunan su sporlarıyla alakalı tüm kişileri Bozova’ya davet ederek bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirten Kaymakam Hidayet Sarı, daha sonra planları hayata geçirmeye başladıklarını kaydetti. İlk olarak Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Hakan Keşküş’ün katkılarıyla 17 adet kano alıp, su sporlarına fiilen başladıklarını dile getiren Sarı, “Elimizde halihazırda bulunan bir konteyneri kayıkhaneye dönüştürdük. Şu an 10-14 yaş grubuna yönelik kano kursumuz başladı. Bu bizim için ilk adım oldu” dedi.

Proje bakana sunuldu

İkinci adım olarak, hazırladıkları projeleri Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile paylaştıklarını vurgulayan Sarı, “Konuyu Bakan Bey’e taşırken, yalnız su sporları olarak değil, birkaç projeyi birlikte sunduk. Atatürk Barajı’nın yapımı sırasında kullanılan ve şu an boş vaziyette duran 36 odalı otel ile idari bina ve etrafındaki yaklaşık 150 dönümlük arazinin Gençlik ve Spor Bakanlığına tahsis işlemlerini başlattık. Burada gençlik kamplarının kurulmasını talep ettik. Buna ilaveten bu noktaya yakın bir yerde amfi tiyatromuz var, yarımada şeklinde. Bu yarımadayı da tam adaya dönüştürüp, gençlik adasına çevirelim istedik. Arkadaşlarla görüştük, mümkün olduğunu söylediler. Burada kano ya da kürek yarışlarının antrenmanı yapılabilir, çadır şeklinde kamplar kurulabilir. Bu adanın içindeki amfi tiyatroda, gençlik kampına gelen gençler sosyal akitivitelerde bulunabilir. Bunun dışında 200 metrelik bir kır gazinosu halihazırda var, ama aktif değil” diye konuştu.

Su sporlarıyla turizm canlanacak

Amaçlarının, daha önce çok paralar harcanarak yapılan, ancak atıl durumda bulunan otelin, amfi tiyatronun, yarımadanın ve kır gazinosunun aktif hale getirilerek, bölgede su sporlarının canlandırılması olduğunu dile getiren Sarı, şöyle devam etti:“Bu projeyle, bir yandan gençlerimizi spora kanalize ederken, diğer yandan ilçemizin su sporları turizminde öne çıkmasını ve gelir elde etmesini hedefliyoruz. Hem de ilçemizden milli takıma sporcular yetişsin, bunun için bir alt yapı oluşsun istiyoruz.”

Kapalı yüzme havuzu 2017’de hazır

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay canlı casino Kılıç’ın projeyi çok beğendiğini ve bu yıl programa alınması için ilgili makamlara gerekli talimatları verdiğini anlatan Bozova Kaymakamı Hidayet Sarı, “Bu arada, Bozova’ya yüzme havuzu yapımı için valilik hesabında 692 bin lira paramız olduğunu öğrendik. Geçtiğimiz yıl 10 gencimizi barajda, suda boğularak kaybettik. Bu yüzden bizim güvenli yüzme alanlarını artırmamız lazım ki gençler yüzmenin yasak olduğu yerlerde yüzmesinler. Bölgemizin muhafazakar yapısını da düşünerek; kapalı yüzme havuzu olsun, hanımlar da yüzsün hem de 12 ay hizmet versin diye kapalı yüzme havuzu yapmaya karar verdik. Sayın Bakanımıza bunu da sunduk. ‘Bizim 692 bin lira paramız var, üstünü de siz tamamlarsanız kapalı yüzme havuzu yapabiliriz’ dedik, Sayın Bakanımız bunu da çok olumlu karşıladı ve gerekli talimatları verdi. İnşallah önümüzdeki günlerde ilçemize kapalı yüzme havuzunu kazandırmış olacağız” ifadelerini kullandı.

Uluslararası festivalle tanıtılacak

Gençlik kampları, su sporları merkezi, gençlik adası ve kapalı yüzme havuzuyla ilgili projeleri 2017 yılında hayata geçirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Sarı, “Bütün bunları gerçekleştirdikten sonra, tabi ki su sporları merkezine bir kayıkhane yapılması gerekiyor, marina yapılması gerekiyor. Bazı kayıkların, teknelerin küreklerinin alınması gerekiyor. Daha sonra tabiri caizse dört başı mamur bir su sporları merkezi oluşacak” şeklinde konuştu.

Geçmişte birkaç günle sınırlı kalan bu etkinliklerin, gençlik kampları ve su sporları merkezi sayesinde Türkiye’nin her tarafından gelecek gençlerle 3 ay boyunca devam edeceğini belirten Sarı, “Bütün bunlara ilaveten biz 3 günlük uluslararası su sporları festivali düzenlemeyi hedefliyoruz” dedi.

Proje bölgeye hayat verecek

Şanlıurfa Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Hakan Keşküş de, Bozova’nın su sporları açısından son derece uygun şartlara sahip olduğuna dikkat çekerek, “Bölgeye hayat verecek projenin en kısa sürede gerçekleşmesi için çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Kaymakamlığımız ile birlikte hazırladığımız projeler, Gençlik ve Spor Bakanlığımızdan da gerekli desteği gördü. Artık hep birlikte, el ele verip, Bozova’yı ve Şanlıurfa’yı su sporlarının merkezi haline getireceğiz” ifadelerini kullandı.

Milli sporcular yetişecek

Projenin, hem yeni sporcuların yetişmesi hem de ilçe halkı için yeni bir gelir kapısı olması açısından önemli olduğunun altını çizen Keşküş, şöyle devam etti:“Yapılacak tesislerden sadece dışarıdan gelecekler değil, bölge halkı da istifade edecek. Bu tesisler sayesinde inşallah denizin olmadığı Bozova’dan, Şanlıurfa’dan milli yüzücüler, dünya ve olimpiyat şampiyonları çıkacak. Biz buna gönülden inanıyoruz.”

Düzenleyecekleri uluslararası su sporları festivali için Türkiye’nin yanı sıra dünyanın dört bir yanından sporcuların Bozova’ya geleceğini belirten Şanlıurfa Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Hakan Keşküş, bunun da bölgede önemli bir ekonomi oluşturacağını kaydetti.

Kaynak: Haberolay.net

Yorum Gönder

0 Yorumlar