Bozovalı çiftçilerin sorunu meclise taşındı


HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü Bozova’da su sorunlarından dolayı mağdur olan çiftçileri sorunlarını mecliste Orman ve Su İşleri Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu.


HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü mecliste Orman ve Su İşleri Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması için meclise gönderdiği soru önergesi:
“Şanlıurfa’nın Bozova ilçesi Yaylak mahallesine bağlı 16 köyün tarım arazilerine yaklaşık 4 aydır su verilmediği için ekinleri kurumuştur. Atatürk Barajı'ndan beslenen binlerce dekarlık tarım arazileri "su pompaları çalışmıyor" gerekçesi ile kaderine terk edilmiştir. Bölgede bulunan Kişkan, Koçhisar, Koçveren, Kargılı, Türkmenören, Ürünlü, Deliler, Kilik, Yaylak merkezinin bir kısmı, Baziki, Ortatepe, Hacılar, Sığırcık, Söğütlü, Dutluk ve Karacaören köylerinde yaşayan yurttaşların ektiği pamuk, domates, biber ve karpuz gibi tarım ürünleri su verilmediği için tarlada kurumuştur. Sorunlarını çözecek bir muhatap bulamadıklarını dile getiren köylüler, Bozova Sulama Birlik Başkanlığı'na yaptıkları sayısız başvurunun ise sonuçsuz kaldığını belirtmişlerdir. Bu tarım arazilerinden topladıkları ekinlerle geçimlerini sağlayan halkımız bir yıl boyunca ciddi masraflar yaptıklarını, ancak su olmadığı için zarar ettiklerini belirterek, yetkililerin derhal köylerin su sorunu çözmesini beklemektedir. Yaşanan su sorunu halk arasında büyük kavgalara neden olabilmektedir.

Bu bağlamda;
1) Urfa’nın Bozova ilçesinde yaşanan su sorunundan haberdar mısınız?
2) Söz konusu köylerde yaklaşık 4 aydır bozulan pompaların onarımı neden yapılmamaktadır?
3) Sulama sorunu yaşayan köylerde halkın ekinlerinin kuruması nedeniyle yaşadıkları zararları karşılamaya yönelik bir çalışmanız olacak mı?
4) Urfa’nın Bozova ilçesinde 16 köy halkının yaşadıkları su sorunu neden çözülememektedir? Köylerinin su sorununu çözmeye yönelik çalışmalarınız var mı? Varsa bu çalışmalar nelerdir?
5) Halkın Bozova Sulama Birlik Başkanlığı'na yaptıkları sayısız başvuru neden sonuçlanmamıştır?”

Yorum Gönder

0 Yorumlar