Karaköprü’de fıstık bahçelerini dolu ve sel vurdu


Bugün Şanlıurfa merkeze bağlı Karaköprü ilçesinin kırsal mahallelerinden Esemkulu’da etkili olan sağanak yağış ve dolu nedeniyle fıstık ağaçları büyük zarar gördü.
 Dolu ve sağanak yağış nedeniyle Karaköprü ilçesine bağlı Esemkulu Mahallesinde fıstık ağaçları dolu yüzünden zarar görürken aynı zamanda da ağaçlardaki fıstıkların dökülmesine ve kararmasına neden oldu. Mahalle çiftçisinin kuruması için yere serdiği fıstıklar ise sel nedeniyle çiftçinin mağdur olmasına neden oldu.

Antep ve Urfa fıstığı budama ilaçlama aşılama sürüm fidan yardım platformu kurucusu ve yöneticisi Muhittin Çoban dolu ve sağanak yağışın vurduğu mahallerde zararın büyük olduğunu belirterek, “Dolunun vurduğu bölgede zarar çok büyük maalesef fıstık üreticisi yalnız derdini dinleyen hiç bir yetkili yok aylarca yıllarca bugünleri bekledik. Maalesef bütün fıstıklarımız yerdeyken dolu vurdu kimi tarlalarda 4 te1 oranında fıstıklar selle gitti Allah sonumuzu hayretsin.  
Bütün üreticilerimize büyük geçmiş olsun maalesef zarar büyük dolu yağan henüz fıstıklarını toplamamış olanlar ağaçların üstündeki fıstıkların üçte biri yere düştü. Yerde kalırlarsa daha fazla siyahlaşırlar toplasanız da siyahlaşacaktır ama toplamak daha mantıklı en azından daha az siyahlaşma olur” diyerek sözlerine son verdi.

Çiftçi Arif Çelik ise sosyal medyada şu sözleri paylaştı, “Urfa’da yağan dolu ve şiddetli sağanak yağış maalesef fıstık üreticilerini mağdur etti. Rekoltenin düşük olduğu bu yıl gelen bu felaket fıstıkları alıp götürdü. Üreticilerimiz ağaçlarda ve sergilerde bulunan Ürünlerini alamadan yağmura ve sellere teslim etti” dedi.

Yorum Gönder

0 Yorumlar