Sürücü, Sağlıkta yaşanan usulsüzlük iddialarını sordu

Şanlıurfa'nın birçok sorunu arasında sağlıkta yaşanan sorunlar da dikkat çekiyor. Sağlık sorunları birçok kez Meclise taşındı ancak bu kez İl Sağlık Müdürlüğü'nde usulsüz atamaların olduğu iddia edildi ve bu iddialar HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü tarafından Meclise taşındı.

İl Sağlık Müdürü mevzuata aykırı olan atama mı gerçekleştirdi?

Konu ile ilgili iddiaları Meclis gündemine taşıyan Ayşe Sürücü, "2018 yılında sağlık alanında yapılan atamalar yönetmenliğe aykırı olduğu iddia edilmektedir. Bilindiği üzere Sağlık Bakanlığı Atama Yönetmeliğinde, hastanelerde İdari ve Mali İşler Müdür veya Müdür Yardımcısı olabilmek için ya Sağlık İdaresi Yüksekokulu mezunu yahut temel eğitimi İdare ve İşletmecilik olan yüksekokul ve fakültelerden mezun olup hastane işletmeciliği konusunda 4 yıllık üniversite diploması gerekmektedir. M.Ç. adlı vatandaşın atama için asilde aranan şartları taşımamasına rağmen Balıklıgöl Devlet Hastanesi İdari ve Mali İşler Koordinatörlüğüne atanması bu iddialar içerisinde yer almaktadır. Bahse konu olan M.Ç. Röntgen Teknisyeni olup Önlisans mezunudur. Bakanlık bu atamayı iptal ettiği halde İl Sağlık Müdürü mevzuata aykırı olan bu atamayı gerçekleştirmiştir." dedi.

'Hemofili uzmanı bulunmamasına rağmen reçete yazıldı'

Sürücü, "Hemofili olan kayıtlı 150 hastanın reçete işlemleri için sadece hemofili hastalığında uzman olan doktorların bulunduğu hastaneden reçete alma zorunluluğu bulunmaktadır. Ve bu hastaların aylık 4 kez reçete yazma hakkı vardır. AKP Haliliye İlçe Yönetiminde olan ve Hemofili Dernek Başkanlığı’nda bulunan A.Y. Şanlıurfa Balıklıgöl Devlet Hastanesi’nde Hemofili uzmanı bulunmadığı halde hastanede görev yapan doktorlardan reçete yazmaları hakkında direktiflerde bulunmuştur. Hemofili hastalarının reçete maliyetleri kişi başı 5 bin TL olarak hesaplanmaktadır. Bunu basit bir hesapla çözdüğümüz zaman ortaya çıkan miktarın ne kadar yüksek olacağını bulmak pekte zor değildir. Bu konu hakkında bir diğer iddia; hastane yönetimin bu duruma itirazı karşısında A.Y. hastane yönetimini örgüt üyeliği ile suçlamıştır." diye ifade etti.

Heyete dayatmada bulundular iddiası

Milletvekili Sürücü, "Anestezi Uzmanı olarak görevli olan Doktor Mehmet Ç., sağlık kuruluna giderek kendi yakınına özürlülük oranını “Kendi istediği oran olarak belirlenmesi” konusunda heyete dayatmada bulunmuştur. Bu durumu kabul etmeyen heyet başkanını ve doktorları tehdit etmiş olduğu konusunda iddialar bulunmaktadır." diye konuştu.

'Başhekimlik atamaları yapılmadı'

Hastanelerde başhekim atamalarının yapılmadığını söyleyen Sürücü, "Şanlıurfa Sağlık İl Müdürlüğü’ne atanan Himmet Durgut, Şanlıurfa ilinin en kalabalık hastanelerinden olan Eyyübiye Eğitim ve Araştırma Hastanesine, Balıklıgöl Devlet Hastanesine ve Mehmet Akif İnan Araştırma Hastanesine Başhekim atamasını gerçekleştirmemiştir. Bu hastanelerin başhekimlik makamlarında vekâletten pratisyen hekimler görevlendirilmiştir. Hastanelerin idari anlamda müdür-müdür yardımcısı, başhemşire-başhemşire yardımcısı kadroları münhal olup yerlerine hala atama yapılmamıştır." ifadelerine yer verdi.

HDP'li Ayşe Sürücü'nün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklaması üzerine Meclise verdiği önergede şu soruları sordu:

1.Yukarıda bahsi geçen M.Ç.'nin usulsüz olarak atandığına dair Sağlık Bakanlığı’nın bilgisi var mıdır?

2.M.Ç'nin ataması doğru ise Şanlıurfa’daki İl Sağlık Müdürü yönetmelik, mevzuat ve kanunları hiçe sayarak yaptığı atama için gücünü nereden almaktadır?

3.Sağlık Bakanlığı’nın yönetmeliğe, kanuna ve mevzuata aykırı davran İl Sağlık Müdürü hakkında yapılan bu iddialardan haberi var mıdır?

4.Ülkede, Türkiye birincisi olduğu atanamayan Deniz Eren Demir gibi binlerce örnek varken usulen atanmaması gereken M.Ç.'nin atanmasının açıklaması nedir?

5.Hemofili Dernek Başkanı A.Y. hakkındaki iddiaların doğruluk payı nedir? A.Y.'nin hastane yönetimine bulunduğu söylemler iktidarın genel politikaları ile örtüşmektedir. Sağlık Bakanlığı bu çağ dışı uygulamalar için bir planlama yapmakta mıdır?

6.Himmet Durgut, Şanlıurfa’da ve Türkiye genelinde atama bekleyen binlerce sağlık mezunu olmasına rağmen atama işlemlerini neden ısrarla gerçekleştirmemektedir?

7.Uzman Doktor Mehmet Ç.'nin yaptığı dayatma Şanlıurfa geneline yayılmış durumdadır, Bakanlığımızın bu duruma karşı işleyişi ne olacaktır?

Yorum Gönder

0 Yorumlar