Fıstık ağacını kemiren tavşanlarla nasıl mücadele edilir

Boyları henüz küçük olan fıstık fidanları tomurcuklarını yiyen tavşanlar Çiftçi ciddi manada zarara uğratıyor. Şanlıurfa çiftçisinin temel geçim kaynaklarından olan fıstık ağaçlarının fidanları son zamanlarda yaban tavşanı sürülerinin hedefi haline geldi.

Fıstık fidanlarının tomurcuklarını kemiren yaban tavşanları fıstığın kurumasına neden oluyor. Kurumayan fıstıklar ise ağır darbe aldıkları için gelişim sürecinde oldukça geri kalıyor.
Fıstık bahçelerine yaban tavşanı dadanan çiftçiler kara kara düşünürken ağaçlarını nasıl kurtaracaklarının derdine düştü.

Tavşanlarla mücadele şu şekilde sıralanabilir.
Kültürel Önlemler
Bağ ve bahçelerin çevresinde hayvanın barınabilmesine yarayacak sık sınır çitleri bırakılmamalı, çevrede görülebilen tavşanlara ait yuva ve galeriler sık sık bozulmalıdır. Fidanların etrafı çeşitli engellerle korunmalıdır. Diğer taraftan yoğun tavşan zararı olan yerlerde avlanılması popülâsyonun azaltılması bakımından en yararlı bir yöntemdir.

Biyolojik Mücadele
Doğal dengeyi korumak ve tavşan popülâsyonunu zararlı olmayacak düzeyde tutabilmek için doğal düşmanları olan; tilki, kurt, çakal, sansar, gelincik, yabani kedi, köpek, vaşak ve yırtıcı kuşların korunması şarttır.


Kimyasal Mücadele
İlaçlama zamanı
Tarla tavşanının mücadelesine kemirilen fidanın cinsine ve kemirilmesinin yaygınlığına göre karar verilir. Eğer yaptığı zarar önemli görülüyor ise kaçırıcı bir ilaçla kemirilmesini istemediğimiz ağaçlar ilaçlanır. İlaçlama tavşan zararının görüldüğü zaman yapılır ki bu yurdumuzda genellikle kasım–aralık aylarına isabet eder. Ada tavşanı tarafından omcaların kök boğazlarında ve yeni aşı sürgünlerinde kemirgenler görüldüğü zaman mücadele yapılır. Bu zarar genellikle

Kullanılacak bitki koruma ürünleri ve dozları
Bakanlık tarafından yayınlanan “Bitki Koruma Ürünleri” kitabında tavsiye edilen bitki koruma ürünleri ve dozları kullanılır.

Kullanılacak alet ve makineler
Sırt pülverizatörü veya el fırçası kullanılır.

İlaçlama tekniği
Tavşanlar tarafından kemirilen fidan ve omcaların toprak seviyesinden 1 metre yüksekliğe kadar olan kısımları ilaçlanır. İlacın etiketinde belirtildiği oranda, gerekiyorsa içine yapıştırıcı maddesi konularak karıştırılmalıdır. İlaçlama pülverizatör veya bir fırça ile yapılabilir. İlaçlama yapıldığı günün akşamı don olayının vukua gelmemesi ve ilaçlama yapıldığı sırada ağaçların ıslak olmaması gereklidir.

Kaynak: Urfa Kalesi - Hasan Ray

Yorum Gönder

0 Yorumlar