Hardal, fıstık ağaçlarını geçti


Bozova ve diğer ilçelerde kış mevsiminin sürekli yağışlı geçmesinden dolayı bahçelerde çıkan yabani otların boyu neredeyse ağaçları geçti. Çiftçiler ise yabani otlarla mücadele etmekte oldukça zorlanıyor.
Daha önceki yıllarda kış mevsiminin kurak geçmesi, çiftçileri tedirgin ediyordu. Bu yıl kış mevsiminin başlamasıyla ülke genelinde olduğu gibi Şanlıurfa'da da sürekli olarak yağış etkili oldu. Bu durum ise ekinlere oldukça faydalı olduğu için çiftçileri de memnun etti.
Fıstık bahçelerinin de geniş yer kapladığı Şanlıurfa'da, en önemli verim sağlanan tahıl ürünleri ve pamukta da bu yıl yağışlarla verimin önceki yıllara oranla artması bekleniyor. Şanlıurfa'da yağışın sürekli etkili olmasından dolayı fıstık ya da zeytin bahçelerinde oluşan yabani oylar ise neredeyse ağaçların boyunu geçti. Yabani otlarla mücadeleyi geciktiren çiftçiler, kökleri kalınlaşan ve boyları büyüyen yabani otlarla mücadelede oldukça zorlanıyor.
Tarım arazilerinde ekinlerin arasında çıkan yabani otları yolmak için işgücüne ihtiyaç duyulurken, bu durum ise yeni bir iş alanın oluşmasını sağladı. Fıstık bahçelerini ise daha önce süremeyen çiftçiler, ağaçların boyunu geçen yabani otları kaybetmek için çalışmalara başladı.

Bahçe değil, çiçek tarlası
Özellikle fıstık ve zeytin bahçelerinde otların boyunun büyümesi ağaçları kaybetti. Ortaya çıkan manzara ise bahçeden çok ot ve çiçek tarlasını andırdı. Çiftçiler ise kış mevsimi boyunca etkili olan yağışların ardından yabani otlarla mücadele için kolları sıvadı.

Etkili olan dolu da bazı alanlara zarar verdi
Şanlıurfa'da kış mevsiminde sıklıkla etkili olan yağış, bazı tarım arazilerinde erozyona neden oldu. Yağışın sele dönüşmesi sonucu bazı tarım arazilerinde bulunan ekinler de zarar görürken, zaman zaman etkili olan dolu da ağaçlara zarar verdi.

Urfa Değişim Gazetesi


Yorum Gönder

0 Yorumlar