Ayşe Sürücü işkence iddialarını Meclis’e taşıdı


HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü de Şanlıurfa'da gözaltına alınan şüphelilere işkence yapıldığı iddialarını Meclise taşıdı. Sürücü, konu ile ilgili Meclise önerge verdi.
Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesine bağlı Dergili kırsal mahallesinde çıkan çatışmada 1 polisin şehit olması 2 polisin de yaralanmasının ardından operasyon başlatılmış ve birçok kişi gözaltına alınmıştı. Ancak sosyal medyada şüphelilerin elleri ters şekilde kelepçelenerek yere yatırılması, işkencenin yapıldığı iddialarını gündeme getirdi. Tepki çeken iddialar, HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan tarafından Meclise taşınmıştı. Konu ile ilgili HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü de Meclise soru önergesi verdi.
Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, "18 Mayıs 2019 tarihinde Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinde yaşanan Çatışmadan sonra çok sayıda kişi gözaltına alınmıştır. Dergili mahallesinde evleri askerler tarafından yakıldığı iddia edilen Fahri Alakuş ve Hanım Alakuş çiftinin işkenceye maruz kaldığı iddia edilmektedir. Basına yansıyan habere göre ise çiftin mahallede götürüldükleri bir evde uzun süre işkenceye maruz kaldıkları ve bundan dolayı ağır yaralandıkları iddia edildi. Uzun süre baygın kalan Alakuş çiftinin daha sonra hastaneye kaldırıldığı belirtildi. Aynı aileden olan Zeki Alakuş ve eşi Hazal Alakuş ile oğulları Mehmet Alakuş, darp edilerek gözaltına alındıkları ve nereye götürüldüklerinin bilinmediği aktarıldı. Mahallede abluka devam ederken, Halfeti merkez ile kırsal mahallelerinde ev baskınlarının yapıldığı; ancak kaç kişinin gözaltına alındığı öğrenilemedi. Halfeti'de yaşanan çatışmadan dolayı  Bozova ilçesine bağlı Koçhisar mahallesinde yapılan ev baskınlarında 16 kişi gözaltına alınmıştır. Gözaltına alınan vatandaşların ters kelepçe yapılarak yere yatırıldığı fotoğraflar ise sosyal medyada yer almıştır." dedi.
Milletvekili Sürücü, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun cevaplaması üzerine Meclise şu soruları sordu:
1.Bakanlığınızın Halfeti’de yaşanan olayla ilgili bilgisi var mıdır? İşkence Suçu, TCK m.94’te “İşkence ve Eziyet” başlıklı bölümde düzenlenmiştir. Kamu görevlilerinin Alakuş çiftine işkence iddiaları açıkça işlenmiş suç değil midir?
2.Halfeti’deki çatışmalardan dolayı kaç kişi gözaltına alınmıştır? Gözaltına alınan diğer vatandaşlar da işkenceye maruz kalmış mıdır?
3.İşkence suçundan dolayı kamu görevlilerine herhangi bir yaptırım olacak mıdır?
4.Olayın faillerinin hala meslekte olması ve haklarında soruşturma açılamasının sebebi nedir?
5.Türkiye de işkence suçunu işlemiş kamu görevlileri hakkında bugüne kadar herhangi bir yaptırım olmuş mudur?
6.Tehlike ve tehdit oluşturmayan kişilere ters kelepçe takılması, hukuk dışı bir uygulama değil midir?
7.Kişinin hareket kabiliyetini engelleyici bir uygulama olduğundan, ‘pozisyonel’ işkence olarak kabul edilen ters kelepçe neden uygulanmaktadır?

Yorum Gönder

0 Yorumlar