Uyanamayan fıstık ağaçları için bir çözüm


Şanlıurfa ve Gaziantep’te bu yıl aşırı yağışlar nedeniyle birçok bölgede fıstık ağaçları açmaması nedeniyle çiftçiler kara kara düşünüyor. Uzmanlarla görüşen çiftçiler kış uykusundan uyanamamış ağaçlar için Ziraat Mühendislerden çözüm önerisi arıyor.

Birçok bölgede aşırı yağış nedeniyle boğulan ya da kuruma noktasına gelen ağaçlar için çözüm yolu arayan çiftçiler kara kara düşünüyor. Özellikle kıraç arazilerde kök boğulması sıkıntısı her yerde yaşandığını biliniyor.

Kök kurumasına karşı bir çözüm önerisi
“Aşırı yağış nedeniyle kök boğulması  sıkıntısı her yer var. Bu uyanamayan ağaçlardan, uyandıktan sonra tekrar kuruyanlar da olacak” diyen Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi, Prof. Dr. İzzet Açar, kök kurumasına karşı bir öneri de bulundu.
İşte Açar’ın, kök kurumasına karşı şu çözüm önerisi;  “Dip kısmını 20 cm derinlikte açın. Yarım kg sequestrene (şelatlı demir) ve 1 litre hümik asiti 1 teneke suda eritip dibine verin. Sonra çukuru suyla doldurun. Ertesi gün aynı çukuru tekrar suyla doldurup bırakın. Kök tamamen gitmemişse canlanır.”

Tarlaları sulamayın
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi, Prof. Dr. İzzet Açar, sulama noktasında çiftçilerin acele etmemesi gerektiğini belirterek şunları kaydetti, “Suyu olanlar acele etmesin, toprak çok çamur, sakın bu dönem fıstığa su vermesinler” ifadelerini kullandı.

Yorum Gönder

0 Yorumlar