Sürücü, Siverek'te yaşananları meclise taşıdı

15 Haziran tarihinde Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde meydana gelen silahlı kavgada 2'si kadın 6 kişi hayatını kaybetmişti. Olayın tartışması gündemde kalmaya devam ederken, HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü de olayı TBMM gündemine taşıdı. Olay ile ilgili Meclise soru önergesi veren Milletvekili Sürücü, "Urfa’nın Siverek ilçesinde 15 Haziran günü haber ajanslarına “Arazi anlaşmazlığı çatışması” olarak yansıyan olayın çatışma değil, tek taraflı bir katliam olduğu iddia edilmektedir. Urfa’nın Siverek ilçesine bağlı Çeltik Mahallesi'nde akraba olan iki aile arasında arazi anlaşmazlığı yüzünden başladığı iddia edilen olayda Zozan İzol (42), Mustafa Serdar (24), Meral İzol (42) ve Hakkı İzol (49) yaşamını yitirmiştir. Rıdvan Buluş (30), Serdar Delen (31) ise kavgayla ilgileri olmadıkları halde olay sonrası bölgeyi terk eden otomobillerin çarpması sonucu yaşamlarını yitirmiştir. 4’ü kendi ailesinden 6 kişinin hayatını kaybettiği, 5 kişinin yaralandığı olayı cep telefonuyla kayıt altına alan Yekbun İzol, “arazi kavgası” denilen anlaşmazlığın 2003 yılında amcası Mehmet Ali İzol’un kendi düğününde kına gecesi “toprak davası” için öldürülmesiyle başladığını belirtmektedir. “Bunu yapanlar kurban olarak babamı ve iki amcamı seçti, onlar öldürdü dediler” diyen Yekbun İzol, babası ve 2 amcasının olay günü orada olmadığını ancak buna dair delillerin ortadan kaldırıldığını öne sürdü. “Olayın yaşandığı gece biz babamla beraber dedemin yanındaydık (taziye), annemin babasının yasnnda başka bir köydeydik. İki amcam da amcamın oğlunu doktora götürmek için Mersin’e gitmişti. Otobüste amcamların cüzdanları çalınmıştı, karakol kayıtları mevcuttu. Hastaneye gittiklerine dair kayıtlar mevcuttu ama bütün deliller ortadan kaldırıldı, yok edildi. Yekbun İzol bunu yapanların da öz amcaoğulları olan Zülfikar İzol, eski Şanlıurfa AKP milletvekili, o dönem elinde olan tüm gücünü, yetkisini kullanarak tüm delilleri ortadan kaldırdığını iddia etmektedir. Zülfikar İzol’un babasını ‘Sen tüm tapularını benim üstüme ver, suçsuz olduğunuz ortaya çıkınca ben tüm tapularını sana geri vereceğim’ diyerek inandırdığını belirten Yekbun İzol, davaya bakması için tuttukları avukatın da mahkemede savunma yapmadığını, mahkemelere katılmadığını, sürekli kendi aleyhlerine hareket ettiğini belirtmiştir. Yekbun İzol, 17 yıl boyunca annesi, diğer iki amcasının eşi ve çocuklarıyla, kendi köylerinde birlikte yaşadıkları akrabaları tarafından sürekli tehdit, taciz ve zorbalıkla korkutulmaya, kendi topraklarından, evlerinden sürülmeye çalıştıklarını söyledi. Tehdit edildiklerinde çağırdıkları jandarmanın da onları karşı tarafı koruduğunu söyleyen İzol, Jandarmayı çağırdıklarında, jandarmanın ilk olarak karşı tarafın evine gittiğini, olayı kendi içlerinde hallettiklerini, yanlarında hiç kimsenin olmadığını, devletin adalet adına hiçbir şey yapmadığını belirtmiştir." dedi.
Ayşe Sürücü, "Olay gününden bir gün önce 14 Haziran günü jandarma Yekbun İzol ailesini evinde ziyaret etmiş ve etrafa baktıklarını söylemişlerdir. Tarafımıza gelen bilgilere göre, 15 Haziran günü sabah erken saatlerde 4 araba ve bir traktör ile 10 kişiden oluşan bir grup taş ve sopalarla aileye saldırmıştır. Daha sonra eski AKP Milletvekili Zülfikar İzol’un kardeşi Cemal, Cihan, Bülent İzol karşı tarafa pompalı tüfeklerle saldırdığı belirtilmektedir. Sosyal medyada da yer alan ve Yekbun İzol’un kayda aldığı videoda beyaz araçla gelen Servet İzol ağır silahlarla aileyi taradığı görülmektedir." diye konuştu.
Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından cevaplandırılması üzerine Meclise verdiği önergede şu soruları sordu:
1. Bakanlığınız savunmasız olan 2 kadının da yaşamını yitirdiği bu olaydan haberdar mıdır? Bu olayla ilgili Bakanlığınızın herhangi bir açıklaması var mıdır, olacak mıdır?
2. Yaşanan olayla ilgili gözaltı veya tutuklama yapılmış mıdır? Konuya dair bir soruşturma açılmış mıdır? Açılmış ise dava hangi aşamadadır?
3. 17 yıl önce yaşandığı iddia edilen olayla ilgili herhangi bir dava görülmüş müdür? Dava açılmış ise dava sonucunda hüküm verilmiş midir?
4. 15 Haziran günü 6 kişinin yaşamını yitirdiği olayda hangi tür silahlar kullanıldığını tespiti yapılmış mıdır? Videoda da kullanıldığı görülen ağır silahın temini nasıl sağlanmıştır?
5. Olayda adı geçen Eski AKP Milletvekili Zülfikar İzol ve kardeşleri hakkında başlatılan bir soruşturma var mıdır?
6. 17 yıl önce yaşanan olayla ilgili delil karartma ve yok etme ile ilgili Bakanlığınızın bir araştırması olacak mıdır?

Yorum Gönder

0 Yorumlar