Dengir Mir Mehmet Fırat hayatını kaybetti

Eski AKP Genel Başkan Yardımcısı ve eski HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
Yaklaşık 6 haftadır akciğer kanseri tedavisi gören Fırat, bu gece yarısı hayatını kaybetti.

Fırat'ın cenazesi, ikindi namazına müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verilecek.


DENGİR  MİR MEHMET FIRAT KİMDİR?
Dengir Mir Mehmet Fırat, 8 Ağustos 1943 yılında Adıyaman Kâhta'da dünyaya geldi.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu.

Serbest avukatlık, çiftçilik ve ihracatçılık yaptı. Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği görevinde bulundu. AKP'nin Kurucu Üyesi oldu.

Dengir Mir Mehmet Fırat, 21. Dönemde Adıyaman, 22. Dönemde Mersin, 23. Dönemde Adana Milletvekili seçildi. 21. Dönemde Adalet ve Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi oldu. 21 ve 22. Dönemde Tunus Dostluk Grubu Başkanlığı görevinde yer aldı.

Fırat, son olarak 2015 seçimlerinde HDP'den milletvekili seçilmişti.

HDP'den Dengir Mir Mehmet Fırat açıklaması

"Dengir Fırat’ı unutmayacağız"

HDP'den yapılan açıklamada, "Eski dönem milletvekilimiz Dengir Mir Mehmet Fırat’ı uzun süredir mücadele ettiği hastalık sonucu kaybettik. Sayın Dengir Fırat’ın vefatı partimiz ve halkımız için büyük bir kayıptır. Çok üzgünüz.

Dengir Fırat, siyasi hayatı boyunca inandıkları uğruna mücadele eden, bu uğurda gerektiğinde iktidarı ve gücü karşısına alan ender siyasi isimlerden biri oldu. Hep kimliğini savundu, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yolla çözümü için mücadele etti.

AKP iktidarı, gücünün zirvesindeyken ve Dengir Fırat bu iktidarın önemli kademelerindeyken, yapılan yanlışlara, güç zehirlenmesine, topluma ve halka tepeden bakmaya, kibire göz yummadı; yanlışları eleştirdi ve bu yanlışlara ortak olmamak için mevki, makam, statüyü terk ederek halkın içine dönmeyi, onların mücadelesinin bir parçası olmayı bildi.

Partimizde siyaset yaparken de özgünlüğünü ve farklılığını koruyan, doğru bildiğini savunmaktan çekinmeyen, her koşulda barışı ve demokratik çözümü zorlayan bir siyasi büyüğümüz olarak kaldı. Sevgili Dengir Fırat’ı bizimle buluşturan da bu kimliği, arayışı ve yaklaşımı oldu.

Dengir Fırat’ın bu anlayışını yaşatmak hepimiz için önemli bir siyasi sorumluluktur. Bizler, Dengir Fırat’ın demokratik çözüm ve demokratik müzakere yaklaşımını önemsiyoruz. Onun gerçekler için her koşulda mücadele eden tutumunu yaşatmayı sürdüreceğiz.

Dengir Fırat’a rahmet; ailesine, sevenlerine ve halkımıza başsağlığı diliyoruz."

Yorum Gönder

0 Yorumlar