Hayrat Gençlik Gençlerin umudu oldu

Şanlıurfa’da kurulan ve daha sonra Doğu Güneydoğu Bölgelerinde teşkilatlanmaya giden Hayrat Gençlik Teşkilatı gençlik ve sorunları üzerine imza attığı çalışmalar ile adeta gençlere umut oldu.

Hayrat İnsani Yardım Derneği Bünyesinde kurulan ve gençlik alanında bir çok çalışmaya imza atan Hayrat Gençli Ekibi çalışmalarını değerlendirdi. Hayrat Gençlik Ekibi temsilcisi Fatih Culaz, gençlik ekibinin kurulmasının amacını, yapılan ve yapılmak istenen çalışmaları değerlendirirken, sağlam, imani ve İslami bilince sahip gençliğin millettin ve ümmettin geleceği için çok önemli ve olmazsa olmaz etken olduğunu söyledi.

Öncelikle sizi biraz tanıyabilir miyiz?

Ben Fatih Culaz, Şanlıurfa Hilvan Kavalık Köyünde dünyaya geldim. İlk ve ortaokulu doğduğum köyde liseyi Şanlıurfa merkezde okudum. Anadolu Üniversitesi İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesinde okudum. Üç yıl Gençlik ve Spor Bakanlığında gençlik üzerine çeşitli çalışmalarında bulundum. Şu anda Şanlıurfa’nın Siverek İlçesi Hayrat Vakfı temsilcisiyim. Hayrat İnsani Yardım Derneği Doğu ve Güneydoğu Gençlik teşkilatı sorumlusuyum.

Hayrat Gençlik Teşkilatını neden kurma gereği duydunuz; bundan bize biraz bahseder misiniz?

Şanlıurfa Hayrat Gençliği olarak öncelikli hedefimizi gençlik ve gençlik sorunları üzerine kurduk. Bu hedefimizde gençlerimizi dönemin en büyük belalarından biri olan madde bağımlılığı, ahlaki, kültürel ve dini yozlaşmadan kurtarmak öncelikli konular olarak seçtik. Bu noktada Hayrat İnsani Yardım Derneği bünyesinde ve desteklerinde bir çok çalışmalara imza attık. Bu çalışmalarımızı da özellikle kent merkezinden kırsala taşıyarak burada gençlerimizle buluştuk.

Bu noktada bir sorum daha olacak; neden kent merkezinden kırsala çalışmalarınızı yoğunlaştırdınız; bunun özel bir nedeni var mı?

Kent merkezinde olanaklar çok daha fazla. Bu olanaklar sayesinden bir çok çalışma zaten yapılıyor. Ancak biz Hayrat Gençlik Ekibi olarak daha çok kırsalda cemaatlerle tanışmamış, dini olarak bir noktaya kadar eksik kalan gençlerimize ve ailelerine ulaşmaya çalıştık ve çalışıyoruz. Özellikle lise yıllarını kırsaldan çıkıp kent merkezinde geçirecek olan genç kardeşlerimize ve ailelerine ulaşıyoruz.

Bunda ki en büyük gayemiz kırsaldan kente gelen gençlerimizin yukarıda saydığımız olumsuz etkenlerin hedefi olmaktan kurtarmaktır. Çünkü bu gençlerimizin çoğu şehir hayatına adapte olma noktasında zorluklar çekebiliyor ve bu da onların olumsuzluklar karşısında kolay hedef olmasına neden oluyor. İnancı sağlam, kültürü sağlam, kendine güvenen bir gençlik olumsuzluklar karşısında daha dirençli konumda oluyor bizim amacımızda bu direnci daha da güçlendirmektir.

Son olarak bu konuda elini taşın altına koymak isteyen herkes ile çalışmaya hazırız. Gençlik, millettin millet de ümmettin geleceğidir. Bu konu üzerinde çok çalışılması gereken bir konudur.

Şanlıurfa Türkiye’nin en genç şehridir. Bunu takiben Şırnak, Diyarbakır, Mardin gibi illerimizde genç nüfus bakımından çok önemlidir. Tabi sadece Şanlıurfa ile kalmadık. Gençliğin sorunlarını daha iyi tespit etmek ve buna göre çözümler üretmek için bölgeye açıldık. Doğu ve Güneydoğu gençlik toplantıları yapıp diğer illerimizde de teşkilatlarımızı kurduk. Bu teşkilatlar sayesinde bölgenin en ücra köşesine kadar gitmeye çalışıyoruz. Çocuklarımızın gençlerimizin var olan sorunlarla mücadelesinde Hayrat Gençlik Teşkilatı olarak çalışıyoruz.


Hayrat İnsani Yardım Derneği olarak çalışmalarınızdan biraz bahseder misiniz? Ramazan ayı, yaz tatilinde ne gibi çalışmalar yaptınız; kurban bayramı için neler yapacaksınız?

Ramazan ayı için konuşursak; Şanlıurfa’da toplamda 22 Bin iftar programı yapıldı. 10 Bin kişiye gıda yardımı yapıldı. Yaklaşık 500 yetim çocuk giydirildi. Bölge genelinde ise yine binlerce iftar programı gıda kolisi yardımı yapıldı. Bu yardımlar yapılırken gençlerimiz aktif bir şekilde rol alıyorlar. Hayrat İnsani Yardım Derneği bünyesinde yapılan bu çalışmalar hem gençleri hem de ihtiyaç sahiplerini çok mutlu ediyor.

Burada aslında gençlik adına önemli bir nokta ortaya çıkıyor. Bu genç kardeşlerimiz ihtiyaç sahibi insanlarımızla buluştuğunda ellerindeki imkanların ne kadar kıymetli olduğunun da farkına varıyor ve bir anlamda bir ders çıkarıyorlar. Dünya bazında bakacak olursak bir çok dünya ülkesinde Afrika'dan Asya'ya kadar çeşitli faaliyetlerimiz oldu oluyor ve Allah’ın izniyle olacak.

Okulların tatil olmasıyla birlikte yaz kuran kurslarımız başladı. Çocuklarımızın ve gençlerimizin boş zamanlarını sokakta değilde medresede geçirmelerini sağlamak adına çalışmalarımız başladı. Bu çalışmalarımız kapsamında hem imani ve İslami bir çalışma hem de oyunlarını güvenli bir ortamda oynayıp gelişimlerine katkıda bulundu. İlk çalışmamız cüz oluyor. Sonra sırasıyla Kuran – Kerim, adabı muhaşerat Siyeri Nebi ve Osmanlıca kurslarımız oluyor. Sosyal alanda ise Havuz, futbol ve piknik tarzı çalışmalar yapıyoruz.

Çocuklarımızın bu küçük yaşta imani ve İslami hizmetleri tanıyarak kendilerine ailelerine ve ülkelerine faydalı birer birey olmaları noktasında elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Ülkemizde şu anda bu yaz Kuran kurslarında çalışmalara katılmaktadır. Siverek’te de 150 çocuk bu çalışmalardan istifade etmektedir.

Kurban Bayramı faaliyetlerimizde 50 ülkede devam ediyor. Bu ülkelerde bizzat bizim arkadaşlarımız görevlendiriliyor. Ekipler halinde o ülkelere giden arkadaşlarımız kurbanların alınmasında kesilip dağıtılmasına kadar bizzat kendileri başlarında duruyorlar. Vekaletlerini aldıkları bağışçılarımızın isim ve soy isimlerini söyleyerek video ve fotoğraf şeklinde kayıt altına alınıyor. Bağışçılarımıza geri dönüşü yapılıyor. Gençlik teşkilatımızın da içerisinde bulunduğu çalışmalar ile biraz daha hızlandırılarak bağışçılarımızın adreslerine gönderiliyor.

Gençlerimizin bu çalışmalarda yer alması bağışçılarımız tarafından güzel karşılanıyor. İmani ve islami hareketleri yapmaları bağış toplamaları onları da ziyadesiyle memnun ediyor.

‘Dünya iyilikle değişir’ ve ‘iyiliğe sözümüz var’ sloganlarımız ile çalışmalarımız kurulduğumuz günden buna yana aralıksız bir şekilde devam ediyor.

Yorum Gönder

0 Yorumlar