Urfa’da çözüm bulamayınca Ankara’ya gittiler

Şanlıurfa'da faaliyet gösteren bazı dernek temsilcileri, engellilerin sorunlarının yerel yöneticiler tarafından çözülmemesi sonucu Ankara'ya giderek, talepleri Bakanlıklara yerinde ilettiler.
En fazla sorunlarla karşı karşıya kalan engellilerin sıkıntıları yıllardır dile getirilmesine rağmen halen çözülmeyen sorunlar bulunuyor. Bu nedenle Şanlıurfa Omurilik ve Felçliler İstihdam Derneği Başkanı Habip Polat, SSPE Derneği Şanlıurfa Şube Başkanı İsa Çetinkaya ve Şanlıurfa PKU Derneği Başkanı Mustafa Çiftçi engellilerin yaşadıkların sorunların çözümü için Ankara'ya giderek Bakanlıklarla görüştü. Taleplerin ise olumlu karşılanarak, 6 ay içerisinde sorunların çözüme kavuşturulacağı ve görevini yerine getirmeyen kurum müdürlerinin değiştirileceği belirtildi.

Polat: Şanlıurfa'da duyuramadığımızı gördük
Son yıllarda engellilerin adeta yaşayamaz hale geldiğini söyleyen Şanlıurfa Omurilik ve Felçliler İstihdam Derneği Başkanı Hibip Polat, "Biz yıllardır Şanlıurfa'da engelliler adına mücadele veriyoruz. Tabi ki Şanlıurfa merkezde mücadele ettiğimiz ve çözümünde başarılı olduğumuz birçok sorunumuz oldu. Ancak son yıllarda Şanlıurfa'da engelliliğin bize artık bir eziyet olduğunu, engellendiğimizden dolayı sokakları, kamu kurumlarını kullanamadığımızı, artık sesimizi Şanlıurfa'da duyuramadığımızı gördük. Bu konularda ne yapılabilir diye istişarelerde bulunulurken, Bazı dernek yöneticileri ile birlikte Ankara'da bu sorunumuzu dile getirme kararı aldık. 3 gün boyunca Ankara'da bu sorunlarla ilgili girişimlerde bulunduk. Başta Sağlık Bakan yardımcısı Halil Eldemir, Aile Sosyal Politikalar Bakan yardımcısı Ahmet Koca, Aile ve Sosyal Politikalar Danışmanı Bennur Karaburun, SGK Başkanı hemşehrimiz Mehmet Selim Bağlı, Şanlıurfa Milletvekilimiz Mehmet Ali Cevheri ve Şanlıurfa Milletvekilimiz Ahmet Eşref Fakıbaba ile görüşme sağladık." dedi.
"Orada bedensel engelliler ile ilgili sonda kullanımı alt bezi ve diğer tıbbi malzemelerin SGK tarafından son bir yıldır ödemelerinin düşük seviyede yapılması ve bunun da engelliler için maddi sıkıntılar çıkardığı sorununu belirttik." diyen Polat, "Yani daha önce sonda alımında maliyeti SGK karşılarken, son zamanlarda 250 TL civarında ücret alınmaya başlandı. Bu sorunun çözülmesi ve söz konusu malzemelerden ücret alınmaması yönünde 15 güne kadar Resmi Gazete'de yayımlanacağı belirtildi. Bu çok sevindirici bir haber oldu. Bu sorunların daha önce de bildirilmesi gerektiğini anladık." diye konuştu.

“STK'larla yolun nereye varacağını beraber göreceğiz”
ŞUOFİD Başkanı Polat, "Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı ile de Şanlıurfa'daki erişim sorunları ile ilgili konuları konuştuk. Bu sorunları daha önce de birkaç kez Valimiz, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürü, Büyükşehir Belediye Başkanımız, ilçe Belediye Başkanlarımız, kamu kurum ve kuruluş müdürlerine bildirmiştik. Ama yerelde bu sorunlara herhangi bir çözüm bulunamamıştı. Bu konu hep ötelenmişti. Biz bu sorunlar hakkında Ankara'da Bakan Vekilimizle görüştüğümüzde, bu sorunların bir an önce çözüleceğini, gerekirse Şanlıurfa'da çalışmayan birçok kurum müdürlerinin değiştirileceğini ama bu sorunun bir an önce bitirilmesi sözünü aldık. 6 ay içerisinde bu sorunların çözülmemesi konusunda ya kendilerini davet etmemiz ya da bizim tekrar gitmemiz istendi. Biz de 6 ay süreyi bekleyeceğiz, yapılacak olan çalışmaları gözlemleyeceğiz, diğer STK'larla yolun nereye varacağını beraber göreceğiz." şeklinde konuştu.

“Engellilerin özellikle hijyen konusunda sorunları bildirdik”
Şanlıurfa'da metabolizma alanında doktor sıkıntısı olduğunu dile getiren Habip Polat, "Sağlık Bakan Yardımcısı Ahmet Koca ile özellikle Şanlıurfa'da metabolizma alanında doktorun olmaması konusunu görüştük. Engellilerin özellikle hijyen konusunda sorunları bildirdik. Hastane otoparklarında engelli lavabolarında büyük sıkıntıların olduğunu dile getirdik, bununla ilgili engellilerimizin rapor sıkıntısını gündeme getirdik. Bu sorunların da bir an önce çözüme kavuşturulacağız sözünü aldık. Bu konuların da çözümünün takipçisi olacağız ve sorunlarla ilgili Ankara'da girişimlerimiz devam edecek." ifadelerini kullandı.

'Artık yerelde çözülmeyen sorunlarımızı Ankara'ya ileteceğiz'
Şanlıurfa'da çözülmeyen sorunları Bakanlıklara iletmeye devam edeceklerini belirten Polat, "Bizim yerelde sorunlarımız çözülmediği taktirde Ankara'da bu sorunların çözümü için çalışmalar yapacağız. 6 ay içerisinde bu sorunlar çözülmezse 3 STK olarak değil, belki 13 STK olarak, engelli üyelerimizle birlikte Ankara'ya çıkarma yapmayı düşünüyoruz. Biz elimizden geldiğince çalışmalarımızı yapıyoruz. Bu konuda Şanlıurfalıların bize destek olmalarını istiyoruz. Kamu kurum ve kuruluş müdürlerinin bu konuda daha duyarlı olmalarını istiyoruz. Bundan sonra Şanlıurfa'da çözemediğimiz konuları Ankara'ya taşıyacağız." sözlerine yer verdi.    

“Tüm SSPE hastalarının sorunlarının çözümünü talep ettik”
Sadece Şanlıurfa'daki SSPE hastalerı için değil, Tüm Türkiye'deki SSPE hastalarının sorunları için Bakanlıklarla görüşme sağladıklarını belirten SSPE Derneği Şanlıurfa Şube Başkanı İsa Çetinkaya, "Şanlıurfa Omurilik Felçlileri Derneği Başkanı Habip Polat ve Metabolizma PKU Derneği Başkanı Mustafa Çiftçi ile birlikte yerelde çözülemeyen sorunları Ankara'da Bakanlıklara ilettik. Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri, Nadir Hastalıklar Komisyonunda olduğu için kendisiyle görüşerek SSPE hastalığının da nadir hastalar komisyonuna dahil edilmesi talebinde bulunduk. Görüşmelerimiz sonucunda SSPE hastalığının nadir hastalar listesine girmesi sözünü aldık. Sadece Şanlıurfa'daki değil, tüm Türkiye'de bulunan SSPE hastaları adına bu görüşmeyi sağladık. Bunun dışında engelli ailelerinin son zamanlarda medikal malzemelerinde fiyat artışından dolayı mağduriyetini dile getirdik. Bu konuda SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı, bu sorununda çözüme kavuşturulacağını belirtti. SSPE hastalarının yoğun olduğu bölgelerde bu hastalık ile ilgili ünitenin kurulması sözünü aldık. Bu konuda da umutluyuz. Son zamanlarda Gaziantep, Diyarbakır, Mardin sağlık kurulu raporlarındaki sıkıntının giderilmesi için gereken bilgileri aktardık. Onunla ilgili de talimat verileceği sözünü aldık. İlgili birimlerin gerekeni yapmaması durumunda yine Ankara'ya gideceğiz." şeklinde ifade etti.  

Yorum Gönder

0 Yorumlar