Çoban Köpeği genç başkanla yaşama tutundu


Ölmek üzereyken Yunus Emre Kılıç tarafından bulunan Gureğh çoban köpeği adeta yeniden hayata tutundu.

Haber: Hasan Ray

Şanlıurfa’ya has Gureğh çoban köpeklerinin ırkının devamlılığının korunması adına Yunus Emre Kılıç önderliğinde kurulan Şanlıurfa Gureğh Çoban Köpekleri Derneği asıl olan görevinin yanında imza attığı diğer işlerde de takdir topluyor. Yaşlandığı için sokağa atılan bir Urfa Gureğhini sahiplenen dernek söz konusu hayvanı tedavi ederek adeta hayata döndürdü.

Irkının gelişmesi için çalışıyoruz

Kurulduğu günden bu yana Gureğh ırkının devamı ve iyileştirilmesi adına çeşitli çalışmalara imza atan dernek Başkanı Yunus Emre Kılıç konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Tek dertlerinbi Şanlıurfa’ya has bu köpek ırkını geliştirmek olduğunu söyleyen Kılıç, “Bizim derdimiz Urfa’ya has köpek ırkı olan Urfa Gureğhini yani bir diğer adıyla kurtboğanın ırkının devamını sağlamaktır” dedi.

Bir çok çalışmaya imza attık

Gureğh ırkının gelişmesi adına çeşitli işler yaptıklarını belirten Kılıç, “Yaptığımız bilimsel çalışmaların yanında bu ırkın dün ya genelinde tanıtılması içinde çalışmalar yürüttük. Örneklemek gerekirse, Şanlıurfa’da kurulan tarım fuarında köpeklerimizi tanıttık. Bunun yanında Ankara ve Sivas illerimizde yarışmalara katılarak köpeklerimizi tanıttık ve hala da bunu yapıyoruz.” diye konuştu.

Reklamını yaparak tanıttık

“Tarım fuarında köpeklerimizin özellikle çiftçilik ve hayvancılık yapan vatandaşlarımıza tanıttık çünkü bu köpekler en çok çiftçilik ve hayvancılık yapan vatandaşlarımızın işine yarıyor” diyen Kılıç, “Hayvancılık yapan vatandaşımızın sürüsünü teslim edeceği nadir köpek ırklarından biri olan Gureğh aynı zaman da alan korumasında da çok başarılıdır” şeklinde konuştu.

Bilimsel Araştırmalar yapılıyor

Girişimlerinden sonra Harran Üniversitesinin bilimsel çalışma başlattığını belirten Kılıç, “Üniversitemizin Gureğh ırkı üzerine bilimsel çalışma başlatması bizi hem sevindirdi hem de heyecanlandırdı. Çünkü bu bilimsel çalışma sayesinde ırkın Urfa’ya has olduğu kanıtlanacak ve bir Sivas Kangalı gibi marka haline gelecek.” ifadelerine yer verdi.

Yaralı köpek hayata döndürüldü

Tek çalışmalarının bununla sınırlı olmadığını da sözlerine ekleyen Kılıç, “Biz sadece bu işleri yapmıyoruz. Şehir ve ilçe merkezlerine salınan başıboş köpeklerle de imkanlarımız dahilinde ilgileniyoruz örneğin geçen gün başı boş ve yaralı bir halde bulduğumuz bir köpeği sahiplenerek tedavi ettirdik ve bu köpek şu anda tam manasıyla iyileşti.” dedi.

Yorum Gönder

0 Yorumlar