Murat Doğan yazdı! Asgari ücret kime göre yüksek?

Gazeteci Murat Doğan ve Aile Bakanı
Gazeteci Murat Doğan ve Aile Bakanı


Genç dinamik yapısı ve olaylara geniş çerçeveden bakabilme yetisine sahip Doğan, gerek Şanlıurfa gerekse de Türkiye gündeminde yer edinecek tarzda haberlere ve yazılara imza atmaya devam ediyor.
Gazeteci Yazar Murat Doğan, son olarak ele aldığı köşe yazısında Türkiye’de asgari ücretin bir çok ülkeden daha fazla olduğunu söyleyen Bakanı eleştirdi.

İşte Murat Doğan’ın o yazısı;
Sayın Bakan, Türkiye’de asgari ücretin yüksek olduğunu belirtmiş. Yani Türkiye’de 2 bin 20 TL olan asgari ücret, Polonya, Yunanistan, Romanya gibi birçok ülkeden daha yüksekmiş. Ve sözlerine ekliyor: “Ben verilerle konuşuyorum ama inanıp inanmamak da sizin tercihiniz.

Bize inanmıyorsunuz, TÜİK’e inanmıyorsunuz, Eurostat’a bakıyoruz. 2018’de asgari ücretin satın alma paritesi sıralamasında 11’inci sıradayız. 2019’a geldiğimizde 10’uncu sıradayız. Dolayısıyla daha iyi bir durumdayız.”

İnanıyoruz tabi, neden inanmayalım ki! Sonuçta istatistikler ortada. Sayın Bakan da istatistiklerle konuşuyor. Ancak sadece asgari ücretin rakamlarını karşılaştırmak teselli vermiyor.

Asgari ücretle vatandaşlar nasıl geçinir, neler alınabilir tarafını da düşünmek gerekir. Asgari ücreti daha düşük olan ülkelerde asgari ücretle nasıl geçiniyor ve bizdeki asgari ücretli nasıl geçiniyor? Bunların da istatistiklerini dahil etmek gerekir.

Belki Polonya’da yaşayan bir asgari ücretli rahat bir şekilde geçinebiliyor, hatta araba ya da ev bile alabiliyordur. Bilemiyoruz.

Sürekli asgari ücretin yüksek olduğunu, geçmiş yıllara oranla yüzde 500 arttığını söylemek çözüm olmuyor. Asgari ücrette artan miktar kar olarak kalmıyor. Elektriğe, doğalgaza sadece bir yılda 5 kez zam geliyorsa asgari ücret de bir zahmet yükselsin!

Asgari ücret sadece bir yılda yüzde 100 bile artarsa vatandaşlar geçinemedikten sonra bu artış hiçbir şey ifade etmez.

Hiç kimse yaşamadan bir durumu bilmez. Asgari ücretin yüksek olduğunu savunanlar sadece bir hafta asgari ücretli gibi yaşamaya çalışsın. Eğer geçinebiliyorsa demek ki bu söylemlerinde haklılar.

Evi kira olacak, sabah işe giderken konforlu arabasıyla değil, günde dört otobüs değiştirecek.

Akşam eve dönerken, evin ihtiyaçlarını alacak, doğalgaz, elektrik, su, telefon faturalarını ödeyecek. Bunları yapabiliyorlarsa demek ki asgari ücretliler parayı kullanmayı bilmiyor.

Asgari ücretli rahat nefes alamamasına rağmen, sayın Bakan da asgari ücretin birçok ülkeden daha yüksek olduğunu savunurken, bir haber daha çıkıyor karşıma. Haberde milletvekilleri tarafından TBMM’ye verilen 95 maddelik torba kanunu teklifine bakanların ve ailelerinin ücretsiz sağlık hizmeti alması teklifi maddesinin de eklendiği belirtiliyor.
Bunun bütçesinin ise Cumhurbaşkanlığı bütçesinden karşılanması isteniyor.

Öte yandan çalışmayan ve hiçbir sağlık güvencesi olmadığı için doktora bile gidemeyenler geliyor hatırımıza.
Dağın görünen yüzüne bakmak kolay! Diğer tarafını da görmek için tırmanma zahmetine girebilir misiniz?

Yorum Gönder

0 Yorumlar