Fıstığı katma değerli kullanan Catania



İtalyanlar bu fıstığa Bronte fıstığı demeyi tercih ediyor. Bronte kasabasının merkezinde 3 bin hektarlık alanda şam fıstığı ağaçları bulunuyor. Bronte'de üretilen fıstık global üretimin sadece yüzde 1'lik kısmına denk geliyor.

İtalya'da üretilen fıstığın yüzde 80'i dışarıya ihraç ediliyor. Bronte fıstığının en büyük alıcıları Fransa, Almanya, Japonya, İsviçre ve ABD.

Bronte'nin ülke ekonomisine katkısı ise yıllık 20 milyon euro'yu buluyor.

Harran Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu  Müdürü Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen bu rakamlara gıpta edip ah diye iç geçiren bir Urfalı eğitimci..  Öztürkmen, Facebook adresinde videoyu paylaşırken, şu ifadeleri kullandı:

''Fıstık en çok Urfa’da üretiliyor ancak, sanayisini yaratmadığımız takdirde katma değerine sahip olamıyoruz. Aşağıda linkteki küçük bir İtalya kasabası ürettiği fıstığı nasıl tanıtıyor. Keşke Urfam örnek alabilse. Bronte, İtalya'nın güneyindeki Sicilya'da bulunan Metropolitan Catania şehrinde bir kasaba ve komündür. Kasaba, Simeto nehrinin vadisinin kenarında, Etna Dağı'nın yaklaşık 16 kilometre batı-kuzeybatısında, Giarre ve Sicilya'nın doğu kıyılarının yaklaşık 32 kilometre batısında yer almaktadır. Sicilya’ya bağlı Catania bölgesinde Avrupa’nın en iyi şam fıstıkları yetişiyor. Adanın küçük kenti Bronte’de her yıl düzenlenen şam fıstığı festivalinde bu çekirdekli yeşil yemiş yoğun olarak yer alıyor ve çok sevilerek tüketiliyor.''

Kaynak: Şanlıurfa Olay Gazetesi

Yorum Gönder

0 Yorumlar