Büyükhan (Çarmelik) Mahallemizi tanıyalım


Bozova’nın kırsal mahallelerinden Büyükhan diğer adıyla Çarmelik Mahallesi ilçe merkezine 40 km uzaklıkta ve köyde 796 civarı vatandaş yaşıyor.

Çarmalik Mahallesinde yaşayan vatandaşların temel geçim kaynağı çiftçiliktir. Çiftçilik yapan köy halkının temel geçim kaynağı fıstık ağaçlarıdır. Eskiden köy halkının geçim kaynağı arpa
 Buğday ve mercimek iken bugün bunların yerini fıstık ağaçları aldı. Baraj suları köy içerisinde geçmesine rağmen köy halkı sudan tam anlamıyla faydalanamıyor. Tarlası kanallara yakın olan çifçiler motorlarla kanallardan su çekip tarlasına verebiliyor. Az da olsa mahallede hayvancılık ile geçimini sağlayan vatandaşlar bulunuyor.

Mahalle de 300 civarı ev bulunuyor. Köyde bir adet ilköğretim okulu ve bir sağlık ocağı bulunuyor.

Çarmelik Kervansarayı mahalleyi canlandıracak mı?
Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi döneminde tarihi kervansaray restore edilerek Tarım Müzesine dönüştürüldü. Tarihi kervansarayda bugün geçmişte çiftçilerin kullandığı tarım aletleri ve traktörler sergileniyor. Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan tarım müzesi bu hak ettiği değerin verilmesini bekliyor.

Çarmelik Kervansarayı tarihçesi
Kesin inşa tarihi tam olarak bilinmeyen yapıdan Evliya Çelebi’nin söz etmiş olması 17. yüzyıl ortalarında mevcut olduğunu göstermektedir. Evliya Çelebi Seyahatnamesinde, Suruç'tan kalkarak batıya doğru iki saatte Çar Melik Kalesi’ne ulaştığını, burasının dört hükümdar (Çar Melik) kardeş tarafından yapıldığı için bu ismi aldığını belirtir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden daha çok, Suriye geleneklerinden izler taşıyan özgün konumu ve yöredeki “Han” yapılarının nadir örneklerinden olması bakımından çok önemli bir eserdir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar