Urfa çiftçisi yine yok sayıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tarımda sürekliliğin sağlanması için 21 ilde tohumun yüzde 75’inin hibe olarak verileceği belirtildi. Ancak 21 il arasında tarımın ilk yapıldığı kent olan Şanlıurfa yer almadı.
 

Tarımın ilk yapıldığı kent olarak bilinen Şanlıurfa, geniş tarım arazileri bakımından Türkiye’de üçüncü il konumunda bulunuyor. Ancak tarım alanında teşviklerin eksik kalması, elektrik ve su borcunun birikmesi sonucu çiftçilerin sürekli borçlu olması tarımsal verimliliğin gerilemesine neden oluyor. Öyle ki Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verileceği belirtilen hibe listesinde Şanlıurfa’nın yer almaması vatandaşların tepkisine neden oldu.

Hibe desteği ile ilgili açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Yazlık ekim yapılabilecek alanlarda ekilişlerin kesintiye uğramaması ve tüm ekilebilir arazilerin üretime katılması için, bu proje kapsamında belirlenen 21 ilde üreticilerimize tohumların yüzde 75’ini hibe ediyoruz. Bu doğrultuda gerek Bakanlığımızın tüm birimleri, gerekse diğer kamu kurum ve kuruluşları nezdinde girişimlerde bulunmak suretiyle tedbirler almaya devam ediyoruz. Bu proje ile ülkemiz için, hububat, baklagil ve yağlı tohumlu bitkiler gibi stratejik ürünlerde rekolte artışını sağlamayı, aynı zamanda üreticilerimizi bu dönemde üretime yönlendirmeyi, dolayısıyla da tarım arazilerinin etkin şekilde kullanılmasıyla tarımsal üretimin artırılmasını hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Ekimi yapılacak ürünler buğday, arpa, kuru fasulye, mercimek, mısır, ayçiçeği ve çeltik olarak belirlenirken, Şanlıurfa’nın görmezden gelindiği listede bulunan iller ise Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Bingöl, Çanakkale , Erzincan, Erzurum, Kars, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Muş, Nevşehir, Niğde, Samsun, Sivas , Tokat, Uşak, Yozgat olarak belirlendi.

Kaynak: Urfa Değişim Gazetesi

Yorum Gönder

0 Yorumlar