Atıl Sulama Birliğini Bakan’a sordu

Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, Bozova’da atıl durumda Merkez Sulama Birliğini ve su birliklerindeki yüksek fiyatları Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu.



Bozova Merkez Sulama Birliğinin 2016 yılından itibaren atıl olması nedeniyle 12 bin dekar alanın susuz kalmasına yol açtığına belirten Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan,  Bozova’da bu yıl yaklaşık 15 bin dönüm ekilen şeker pancarı üreticisinin ürünlerinin satışı ve resmi işlemlerini Malatya ve Gölbaşı’nda (Adıyaman) yapmalarının maliyete neden olduğunu kaydetti.

Öcalan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye yönelttiği soru önergesinde şu ifadelere yer verildi:
“Tarımsal üretimdeki yapısal sorunlar bu kadar belirginken AKP çiftçiyi, üreticiyi desteklemek yerine tersi olarak küçük çiftçi ve üreticiyi üretimden koparmak adına, sermaye adına politikalar üretmeye devam etmektedir. AKP’nin yanlış ve yandaş tarım politikasından, bütün çiftçiler olumsuz etkilediği gibi en fazla Şanlıurfa çiftçisi etkilenmektedir.  Şanlıurfa’da yaşanan yoğun işsizlik ve yetersiz yatırımlar ile birlikte girdi maliyetlerindeki artış, ürün satış fiyatlarının düşük olması ve devletin son zamanlarda uygulamaya koyduğu tarım politikaları çiftçiyi üretimden uzaklaşmaya, dolayısıyla temel geçim kaynağından mahrum kalma noktasına getirmiştir.
Başta Pamuk (%42) olmak üzere birçok tarımsal üründe Türkiye üretimin önemli bir kısmını karşılayan Şanlıurfa çiftçisi son yıllarda gittikçe artan maliyetler karşısında ya üretimi terk etmekte ya da zorla ayakta kalmaya çalışmaktadır. Buna ilave olarak son iki yıldır su bedellerinin aşırı bir şekilde artması çiftçi açısından süreci daha da içinden çıkılmaz hale getirmiştir. Bununla birlikte Bozova Merkez Sulama Birliğinin 2016 yılından itibaren atıl olması 12 bin dekar alanın susuz kalmasına yol açmaktadır. Yine Bozova’da bu yıl yaklaşık 15 bin dönüm ekilen şeker pancarı üreticisinin ürünlerinin satışı ve resmi işlemlerini Malatya ve Gölbaşı’nda (Adıyaman) yapmaları ayrı bir maliyete neden olmaktadır.  Üreticiler her bir işlemini yapmak için 130 km mesafedeki Gölbaşı’na gidip gelmek zorunda kalmaktadırlar.
Bu bağlamda;
1.      2016 yılından itibaren atıl durumda olan Bozova Merkez Sulama Birliğinin yeniden faaliyete geçmesi ile ilgili bir işlem yapılacak mıdır?
2.      Sulama Birliklerinin aşırı fiyat artışı çiftçiyi üretimden uzaklaştıran bir uygulama değil midir?
3.      Bozova’da şeker pancarı üreticilerinin işlemlerini kolayca yapabildiği, maliyetlerinin azalmasını sağlayacak bir ofis açılması ile ilgili bir çalışmanız var mı?”




Yorum Gönder

0 Yorumlar