Fıstık çiftçisi taban fiyat istiyor


Urfa Değişim Gazetesinde yer alan haberde
, Yıllık 120 bin ton ile Türkiye´de Fıstık üretiminde önemli bir yer tutan Şanlıurfa´daki üreticiler, Fıstığa taban fiyat istiyorlar. Fıstık üreticileri, Fındığa verilen taban fiyat gibi Devletin Fıstığa taban fiyat belirlemesini istediler.

Tarım diyarı Şanlıurfa, 980 bin dekar alanda ürün veren 12 milyon 900 bin fıstık ağacı ile Türkiye´de fıstık üretiminde önemli bir yere sahip.


Türkiye´deki 250 bin ton fıstık üretiminin yaklaşık 120 bin tonunun elde edildiği Şanlıurfa´da Boz (yeşil) fıstık) hasadı başladı.

On binlerce kişiye istihdam sağlıyor

Türkiye´de üretilen fıstığın yaklaşık yarısını karşılayan Şanlıurfa´nın Birecik, Halfeti, Bozova, Suruç, Hilvan, Siverek ve Ceylanpınar ilçelerinde hasat döneminde on binlerce vatandaş istihdam ediliyor

Hava sıcaklığının 40 dereceyi aştığı Şanlıurfa´da, işçiler, fıstık salkımlarını tek tek kopararak ağaçların altına serdikleri çulların üzerinde topluyor.

Ağaç dallarına zarar vermemek için merdiven kullanan işçiler, topladıkları fıstıkları, çul yardımıyla römorklara yükleyip depo ya da pazarın yolunu tutuyor.

Dalında Yeşil (Boz) olarak toplanan fıstıklar, tatlı ve çikolata sektöründe kullanılırken, kırmızı kabuklu fıstık ise kuruyemiş sektöründe satışa sunuluyor.

‘Fındıkta olduğu gibi fıstıkta da taban fiyat konulmalı’

Birecik Ziraat Odası başkanı Hasan Gören, piyasaları farklı olduğu için yeşil fıstık erken toplanır, kızarmaya bırakılan fıstık en geç yani Eylül’de toplanır. Her iki fıstığında piyasası ve kullanıldığı alan değişik. Fıstıkta da fındık gibi devletin yılık taban fiyatının belirlenmesi lazım ve mümkünse devlet tarafından fıstığın alınması lazım.

“Birecik’te 60 bin ton rekolte bekliyorduk”

Yanlış döllenme olmasaydı, 55 -60 bin kadar bir rekolte bekliyorduk, Bilecik böyle bir potansiyele sahip. Tabi iklimsel olumsuzluklardan da dolayı tabi bu bizim elimizde olmayan nedenler. Bununla beraber baktığınızda 30-35 bin rekolte bekliyoruz.” dedi.

Urfa genelinde120 ton rekolte bekliyorduk”


Urfa genelinde 120 ton civarında bir rekolte olması lazım diyen Gören, “En fazla potansiyele sahip olan Bilecik olduğu için diyorum bunu Halfeti´yi de biliyorum 25 bin civarında bir rekoltesi olması lazım diğer çevredekilerin rekoltesi bize göre daha az. Birecik, Halfeti, Bozova, Suruç, Hilvan kısmen biraz Siverek ve Ceylanpınar devletin çiftliğinde büyük bir işletmesi var. Şanlıurfa genelinde 20 bin yakın insan istihdam ediliyor. Ev külfeti ve fıstığın sahipleri hariç ücretli çalışanlardan oluşuyor.” İfadelerini kullandı.


“Fıstık bölgede ciddi bir güç”


Fıstığın parasal potansiyelini söylemeye gerek yok diyen Gören, “Ben Birecik´ten biliyorum Birecik´te oturuyor. Bütün ekonomik gelirini fıstıktan elde ediyor. Burada fıstık ciddi bir ekonomik güç yaratıyor. Şimdi Birecik´e inin kimseyi bulamasınız herkes fıstık toplamasında arazide bahçe dedir.” diye konuştu.

“Urfa fıstığının aroması çok iyi”


Urfa´daki fıstığın aromasını çok iyi olduğunu söyleyen Gören, sözlerini şöyle sonlandırdı, “Antep fıstığının aromasını da biliyorum buranın toprak yapısıyla alakalı bir durum cinsi farklı, Siirt´in cinsi farklı olduğu için yuvarlak ve yağ oranı fazla Urfa fıstığı ise yağ oranı daha az daha lezzetli aroması çok güzel.” sözlerine ekledi.


“Şıtıldan yetişen fıstık daha lezzetli”

Fıtık Üreticisi Kadir Bilgili ise “Birecik fıstığı ağacın şıtılından oluştuğu için daha lezzetli oluyor Siirt fıstığına oranla daha lezzetli ve daha çok tercih ediliyor. Sulu ağacın fıstığı yani sulanan ağacın fıstığının lezzeti az olur hangi bölgede olursa olsun susuz yetişen ağaca göre lezzeti daha az. Kurak ve kıraç olan arazide yetişen ağacın fıstığı daha lezzetli bölgemizin fıstığı şıtıldan yetiştiği için daha lezzetli oluyor.” dedi.

“Rekolte genel anlamda iyi”

Bu fıstıkta rekoltenin genel olarak iyi olduğunu ve senin var yılı olduğuna dikkat çeken Bilgili sözlerini şöyle sürdürdü, “Bölgemizin her yeri verimli bu sene. 8. ayın başında yeşil fıstık hasadı 8. ayın 20’sine kadar devam eder. 8. ayın 20’sinden sonra 9. ayın 5’inden sonra kırmızı fıstık hasadı başlar. Yeşil fıstığı baklavada gıdada kullanılıyor. Kırmızı kabuklu fıstık ise gıdada kuru yemiş olarak tüketiliyor.

Bölgemizdeki çiftçilerin geçim kaynağı ve gelirimiz ağırlıklı olarak fıstık bahçelerimiz var genelde gelir kaynağımız fıstıklar toplamaya başlandığında kimse işsiz kalmıyor ben günde 30 kişiye yakın kişi çalıştırıyorum benim bahçem gibi daha birçok fıstık bahçesi var. Fıstık hasadı mevsiminde işçilerimiz işsiz kalmıyor iş konusunda rahat ediyorlar işçilerde bir kazanç elde ediyorlar. Bu yıl fıstık rekoltesi çiftçinin yüzünü güldürür ama Toptan alan kişiler bir oyun bozanlık yapamazsalar fıstığı çiftçiden düşük fiyata almak isterseler çiftçiyi mağdur etmezlerse çiftçinin yüzü güler. Devletimizin bu konuda destek olması lazım nasıl fındığın taban fiyatını belirliyorsa fıstığında her yıl taban fiyatının belirlenmesi lazım. Devletimizin buna el atması lazım” diyerek sözlerine son verdi.

Kaynak: Urfa Değişim Gazetesi

Yorum Gönder

0 Yorumlar