Şanlıurfa fıstıkta zirvede yer aldı


Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından açıklanan verilere göre; 2020 yılında en çok fıstığın üretildiği yer Şanlıurfa oldu.

Şanlıurfa’da çiftçilerin geçim kaynağı arasında ilk sırasında yer alan fıstık, Türkiye'nin önemli tarım ürünlerinin başında geliyor. Özellikle kıraç ve kurak iklimin hakim olduğu alanlarda tercih edilen fıstık Güneydoğu’da çiftçilerin geçim kaynağı olarak ilk sırada yer alıyor.

Ticaretinin Gaziantep’te yapılması nedeniyle ismini oradan alan Antep Fıstığı, birçok tatlıda ve yemekte de kullanılıyor. Getirisi yüksek olması nedeniyle Şanlıurfa ve Antep’te kurak bölgelerde en çok tercih edilen tarım ürünüdür.

Özellikle son yıllarda fıstık tarlalarının hızla artması nedeniyle Şanlıurfa’da artık zirveye yerleşti. Hem birim alan olarak hem fıstık sayısı itibariyle Şanlıurfa, Gaziantep’i geride bıraktı.

Uzun süreden bu yana Gaziantep ile Şanlıurfa arasında gündem konusu olan fıstıkla ilgili olarak açıklanan 2020 verilerine göre, Türkiye'deki toplam üretim 296 bin 376 ton oldu.

Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün Türkiye İstatistik Kurumunun ( TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere göre; Şanlıurfa'daki toplam üretim ise 124 bin 534 ton olarak açıklandı.

Antepfıstığı olarak anılan fıstıkta en çok üretim Şanlıurfa'da olurken, Gaziantep, 100 bin 538 ton ile ikinci sırada yer aldı.

Şanlıurfa, toplu meyveliklerin alanı, meyve veren ağaç sayısı, meyve vermeyen ağaç sayısı ve verim gibi istatistiklerde de ilk sıraya otururken, Gaziantep ise ikinci sırada yer aldı. Bu illeri sırasıyla Siirt, Adıyaman ve Kahramanmaraş takip etti.

Yorum Gönder

0 Yorumlar