Melik: Fıstıkları sulayın




TMMOB Ziraat Mühendisleri Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik, kurak geçen sezonda fıstıkçıların ağaçlarını sulaması gerektiğini söyledi.

Türkiye’de Antep Fıstığı üretiminin yaklaşık yüzde ellisini elinde bulunduran Şanlıurfa’da yaşanan aşırı kuraklıktan dolayı ağaçlarda verim kaybı yaşanmaması için neler yapılacağını Ajansbalıklıgöl’e açıklayan TMMOB Ziraat Mühendisleri Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik, Fıstık alanlarının Atatürk Barajı sulama projesi kapsamına alınması gerektiğini söyledi.

Fıstık sulamasının verim ve kalite açısından önem arz ettiğini söyleyen TMMOB Ziraat Mühendisleri Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik şunları söyledi:

“Urfa 2021 yılına kurak bir şekilde girdi dolayısıyla Urfa'da ciddi bir Antep fıstığı ve badem alanı da var. Yaklaşık olarak Urfa'da 20 Milyon Antep fıstığı ağacı vardır. Dolayısıyla kuraklıktan dolayı Antep fıstığı alanları da bir anlamda etkilenecek. Bu noktada sulamaya ihtiyaçları vardır. Badem alanları da keza yine öyle sulamaya ihtiyaçları vardır. Özellikle kıraç alanlarda olan Antep fıstığı ve badem alanlarının sulama ihtiyacı vardı.

Yıllardır söylüyoruz; Antep fıstığı alanlarında artık Atatürk Sulama Projesi kapsamına alınması gerekiyor. Maalesef yetkililer bunu bir türlü dinlemiyorlar. Böylesi 10 yılda bir yaşanan yüksek kulaklıklarda üretici çiftçi ağaçlarını sulanmış olur. Antep fıstıklarında sulamadan dolayı verim ve kalite artar. Bu sadece verimde değil; ağacın gelişimi açısından da oldukça önemlidir. Çiftçinin ve üreticinin ağaçlarını sulaması çok iyi olur. Antep fıstığı alanlarının kısa süre içerisinde sulama kapsamına alınması gerekiyor.”

Yorum Gönder

0 Yorumlar