Elektriğe zam gelebilir!


Barajlarda üretilen elektrik azalırken, doğal gazla üretilen elektriğin payı arttı. Uzmanlara göre doğal gaza yapılacak zam elektrik fiyatlarına da doğrudan yansıyacak.

Son dönemde dolar kurundaki artış, doğal gazla elektrik üretilen tesislerin maliyetlerini de arttırdı. Uzmanlara göre, barajlardaki su seviyesi kuraklık nedeniyle düşerken, doğal gazla elektrik üreten tesislerin toplam elektrik üretimindeki payı ise arttı. Ancak doğal gazla elektrik üretilen tesislerin maliyetleri de dolar kurundaki artış nedeniyle yükseldi. Uzmanlar maliyetlerin artması nedeniyle üretilen pahalı elektriğin vatandaşa zam olarak yansıyabileceğini düşünüyor.

BARAJLARDAKİ ÜRETİM DÜŞTÜ

Bir zamanlar Türkiye’nin elektrik üretiminin önemli bir bölümünü karşılayan barajlarda kuraklık nedeniyle su seviyesi azalırken, bu azalış elektrik üretimine de yansıdı. Türkiye’nin önemli barajlarında elektrik üretimi azalırken, bir çok barajda da üretim durma noktasına geldi. Yine bunun yanında barajlarda üretilen elektriğin toplam elektrik üretimindeki payı yüzde 14.6 oranında gerilerken, doğal gazla elektrik üretiminin yapıldığı tesislerini toplam üretim payı içindeki oranı ise yüzde 39.3’e yükseldi.

Kaynak: Urfa Pusula

Yorum Gönder

0 Yorumlar