Bozova'da seralar çöktü


Bozova ilçesine bağlı kırsal Uzunburç Mahallesinde etkili olan kar nedeniyle birçok çiftçinin serası çöktü. Çökme nedeniyle çiftçilerin maddi hasarı yüksek olduğunu öğrenildi.

Geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa genelinde etkili olan kar yağışı nedeniyle birçok yerde farklı sorunlar yaşandı. Bazı mahallerde yolların kapanması nedeniyle vatandaşlar evden çıkamadı. Bazı yerlerde hayvan barınakları çöktü. Kimi yerlerde ise seracılık işi yapan çiftçilerin seraları yoğun kara dayanamayarak çöktü. Bozova ilçesine bağlı kırsal Uzunburç Mahallesinde 5-6 çiftçinin serasının çöktüğü ve çiftçilerin büyük oranda maddi hasar yaşadığı öğrenildi.

FISTIK FİDELERİ SERA ALTINDA KALDI

Bozova ilçesine bağlı kırsal Uzunburç Mahallesinde çiftçi Mehmet Celal Kılıç’a ait serada fıstık fidanı yetiştiriliyor. Havaların ısınması ile birlikte serada sebze fideleri de yetiştirilecek. Geçtiğimiz günlerde etkili olan kar yağışı sonrası Mehmet Celal Kılıç’a ait serada çökme meydana geldi. Çökme nedeniyle fıstık fidanları zarar gördü. Sera içerisinde kurulan yağmurlama sistemi de ağırlık nedeniyle zarar gördü. Seranın demir aksanları kullanılamayacak duruma geldiği öğrenildi.

“BİR DÖNÜMDE SERACILIK YAPIYORUM”
Bir dönümlük alanda seracılık yaptığını söyleyen çiftçi Mehmet Celal Kılıç, 100 ile 200 bin TL arasında zararı olduğunu söyledi. Kılıç, “ İlçe tarım müdürlüğüne haber verdik. Bugüne kadar halen gelen giden olmadı. Sera içerisinde Antep fıstığı fidanları yetiştiriyoruz. Havaların biraz ısındıktan sonra sebze fidelerini ekecektik. Sera içerisinde tüm yerleri hazırlamıştık. Ancak etkili kar sonrası seranın çatısı kar ağırlığına dayanamayarak çöktü. Yarım dönümlük alanda diktiğimiz fıstık fidanlarımız zarar gördü. Yine sebze ekmek için hazırladığımız alan göçük altında kaldı” dedi.

“YETKİLİLERDEN DESTEK BEKLİYORUM”

Köyde kendisi gibi seracılık yapan 5-6 kişinin daha serasının çöktüğünü söyleyen çiftçi Kılıç, “Buradan yetkililere sesleniyorum. 200 bin TL’ye yakın zararım var. Benim gibi diğer çiftçilerin de zararı var. 5-6 kişinin serası çöktü. Yollar tam anlamıyla açılmadığı için gelen giden olmadı. Maddi anlamda bizlere destek olmasını istiyoruz. Biliyorsunuz girdi maliyetleri çok yüksek olduğu için malzeme almak çok zor. Bugün gübre ve mazot fiyatları çok yüksek, aynı şekilde elektrik çok pahalı olduğu için seracılık yapmak çok maliyetli oluyor. Yetkililerin bize destek çıkmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.


50 KOYUN TELEF OLDU!

Öte yandan Bozova ilçesine bağlı Örgülü Mahallesinde yoğun kar yağışı sonucunda Osman Kaya adlı vatandaşa ait ahırın çatısı daha fazla dayanamayarak hayvanların üzerine çöktü.

Çöken çatının altında kalan 50 küçükbaş hayvanın telef olduğu öğrenildi. Yaşanan feci olayı Bozova Ziraat Odası Başkanı Fuat Almas sosyal medya hesabından duyurarak destek istedi.

Olayla ilgili açıklama yapan Bozova Ziraat Odası Başkanı Fuat Almas, şunları söyledi:

"Örgülü'de hayvancılık yapan Osman Kaya kardeşimizin yoğun kar yağışı sonucu ahır çatısı çöktü. Çökme sonucu çok sayıda küçükbaş hayvanı telef oldu. Bu konuyla ilgili yetkilileri duyarlı olmaya, hayvancılığı tekrar devam edebilmesi için sahip çıkmalıyız. Osman Kaya kardeşimize çok geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum."

Kaynak: Urfa Değişim Gazetesi

Yorum Gönder

0 Yorumlar