Urfa'nın icmesuyuna siyanür karıştı mı? Açıklama geldi


Erzincan’da Fırat nehrine siyanür karıştığı iddiası, vatandaşın içme suyunu musluktan karşıladığı Şanlıurfa’da soru işaretlerine yol açtı.

Erzincan Valiliği, siyanürün Fırat havzasına ulaşmadığının tespit edildiğini açıklasa da, kafalardaki soru işaretleri tam olarak geçmiş değil. Siyanürün, Şanlıurfa’da içme suyuna karıştığı yönündeki iddialarla ilgili ise ŞUSKİ’den açıklama geldi. Açıklamada, 2020 yılından bu yana Şanlıurfa’da içme suyunda siyanüre hiç rastlanmadığı ifade edildi.

Erzincan’da Fırat Nehri ve İliç Barajı’na siyanür karıştığı iddiaları sonrası Valilik açıklama yaptı. Erzincan Valiliğinden yapılan açıklamada, siyanürün Fırat Nehrine ulaşmadığı belirtildi. Sosyal medyada siyanürün Fırat Nehrine karıştığının jandarma tutanaklarına yansıdığı yönündeki iddialara da yanıt verilen Valilik açıklamasında, “Jandarma tarafından tutulan tutanağın incelenmesinde, tutanaklarda paylaşımlardaki şekliyle bir ifadenin olmadığı, Fırat Nehri’ne karıştığı iddiasının ise tutanakta hiç geçmediği anlaşılmış olup, dolayısıyla konunun Jandarma tutanağı ile belirlendiği iddiası gerçeği yansıtmamaktadır” denildi.

Şanlıurfa’da içme suyuna siyanür karıştı iddialarına yanıt


Sosyal medyada ortaya atılan siyanür iddiası, Fırat Nehrinden arıtılarak şebekeye verilen içme suyunun tüketildiği Şanlıurfa’da soru işaretlerine yol açtı. “Şanlıurfa’da içme suyuna siyanür karıştı” iddialarına ŞUSKİ’den açıklama geldi. Siyanür iddialarının mesnetsiz olduğu savunulan açıklamada, 2020 yılından bu yana Şanlıurfa’da içme suyunda siyanüre hiç rastlanmadığı ifade edildi.

ŞUSKİ’den ‘siyanür’ iddialarına ilişkin yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“21/06/2022 tarihinde Erzincan ilinde Fırat nehrine 20 metreküp siyanür içeren solüsyonun Fırat nehrine karıştığı iddia edilmiştir. Bu iddia karşısında Erzincan Valiliği tarafından yapılan açıklamada ‘HİÇBİR DEREYE KARIŞMA OLMADIĞI, FIRAT HAVZASINA GÖZLEMSEL OLARAK ULAŞMADIĞI TESPİT EDİLMİŞTİR’ denilmiş olmasına rağmen; Şanlıurfa ilinde temin ettiğimiz içme suyunun da Siyanür tehlikesi altında olduğu şeklinde mesnetsiz iddialar ortaya atılmıştır.

Fırat nehri Erzincan ilinden şehrimize gelene kadar Keban(Elazığ), Karakaya(Malatya) ve Atatürk barajlarını beslemektedir. Bu barajların toplam su hacmi 89.280 milyar metreküp olup ayrıca Fırat nehrinin kendi su hacmi de bu miktara eklendiğinde oluşan su hacminde eser miktarda dahi Siyanür bulunması için çok fazla aşırı Siyanür karışımı olması gerekmektedir. Dolayısıyla bilimsel olarak Atatürk barajında siyanür kirliliği olması söz konusu değildir.

Buna ek olarak; Arıtma Tesisleri Daire Başkanlığımız bünyesindeki Uluslararası Akredite Laboratuvarımızda her gün, Halk Sağlığı Laboratuvarlarında ise 20 günde bir siyanür analizi yapılmakta olup, 2020 yılından günümüze kadar analiz sonuçlarının hiç birisinde eser miktarda dahi siyanüre rastlanmamıştır.”




Yorum Gönder

0 Yorumlar