Tanal’dan sonra Aydınlık fıstık üreticisinin sesi oldu


Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık, fıstık üreticilerinin taleplerini hazırlamış olduğu yazılı soru önergesiyle Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sundu. Hazırlamış olduğu yazılı soru önergesiyle ilgi açıklamada bulunan CHP’li Aydınlık, “fıstık üreticisi ciddi anlamda zorlanıyor, 15-20 yıl emek veriyor ama hiçbir destek göremiyor; buradan iktidara sesleniyorum ‘fıstık üreticisini tüccara ezdirmeyin, destek verin” dedi.

ÇAYDA, FINDIKTA OLDUĞU GİBİ TABAN FİYATI AÇIKLANSIN

Fıstık üreticisinin neredeyse hiçbir destek almadığını ve artık üreticinin dayanacak gücü kalmadığını belirten vekil Aydınlık, “Şanlıurfa’mız fıstık üretiminde Türkiye’de 1’nci sırada ama son 2 yıldır don ve dolu nedeniyle, artan maliyetler nedeniyle iyice zor duruma düştü.

Fıstıkta dönüm başına verilen 50 TL iyi tarım desteklemesi de geçtiğimiz yıllarda 20 TL’ye düşürüldü. Bunun için çiftçi artık iyi tarım desteklemesine dosya bile hazırlamıyor; bu iyi tarım desteklemesinin de en az enflasyon oranında artırılması şart” dedi.

Mısır, buğday, arpa, fındık ve çayda taban fiyatı açıklandığını dile getiren Aydınlık, “fıstık üreticisi üvey evlat mı? Yıllarca emek veriyor ama iş satışa geldiği zaman tüccarın verdiği fiyata mahkûm ediliyor. O nedenle fıstık için de taban fiyatı açıklanması şarttır” diyerek sözlerini noktaladı.

CHP’Lİ AYDINLIK’IN BAKAN KİRİŞÇİ’YE YÖNLENDİRDİĞİ SORULAR;

1) Fıstık da alım bazlı destekleme yapmayı düşünüyor musunuz?

2) Geçtiğimiz yıllarda fıstık da iyi tarım desteklemesi dönüm başına 50 TL iken 20 TL’ye düşürülmüştü. İyi tarım desteklemesinde enflasyon oranında zam yapmayı düşünüyor musunuz?

3) Fıstık için iyi tarım desteklemesinde tüccarla yarı yarıya paylaşılan desteklemenin üretici lehine yeniden pay edilmesi yönünde bir çalışmanız var mıdır?

4) Mısır, buğday, arpa, fındık ve çayda olduğu gibi fıstık için de taban fiyatı açıklamayı düşünüyor musunuz?

5) Bir ağacın ürün verebilmesi için 10-15 yıl kadar bekleyen üreticiye bu süreçte vermeyi düşündüğünüz bir destek var mıdır?

6) TMO hali hazırda fıstık alımı yapmıyor, TMO’nun alım yapması için bir çalışmanız var mıdır?

7) Atıl durumdaki hazine arazisine fıstık ekimi yapmak amacıyla tarım reforma kira için başvuran üreticiye arazi “fıstıklık alan” olarak kiraya veriliyor ve çok daha yüksek bedeller ödüyor. Boş araziye kendi çabasıyla temizlik yapıp fıstık eken üreticiye hazine arazisi “boş arazi” olarak neden daha uygun fiyata verilmiyor? Bu konuda bir çalışmanız var mıdır? Çünkü arada ciddi fiyat farkı var, düşünceniz nedir? (Haber Merkezi)

Yorum Gönder

0 Yorumlar