Atatürk Barajı için kuraklık tehlikesi

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, betonlaşma ve tarım arazilerinin sürekli imara açılması nedeniyle ileriki yıllarda kuraklık etkisinin daha da artacağını söyledi.
Şanlıurfa ve ilçelerde verimli tarım arazilerinin imara açılmasının bir kuraklık nedeni olduğunu belirten Öztürkmen, betonlaşmayla birlikte kuraklığın giderek arttığını söyledi.

Betonlaşmanın önüne geçilmemesi halinde kuraklığın daha da artacağını ifade eden Öztürkmen, "Muhtemelen kuraklığa alışmış bir millet olacağız. Bu yapılaşmayla, bu betonlaşmayla, önümüzdeki yıllarda daha kurak dönemler geçireceğiz. Bu toprak katliamı sonucu giderek kuraklık artacak. Gelecekte çoluk çocuğumuzun yüzüne bakabilmemiz için bu doğa kıyımını durdurmamız gerekiyor." diye konuştu.

"Baraj seviyesi geçen seneye oranla düşük"

Şanlıurfa son yılların en kurak mevsimini geçirirken, son düşen yağışlarla birlikte kısmen de olsa kuraklık endişesi yok oldu. Geçen seneye oranla yüzde 60'larda olduğu belirtilen Atatürk Barajı'nın sulama için şimdiden açılamayacağı belirtiliyor.

Özellikle Harran ve Akçakale ilçelerinde tarımın tamamı baraj suyu sayesinde yapılırken, rezerv yetersizliği nedeniyle baraj suyunun erken açılamayacağı öğrenildi. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, kente düşen son yağışlara rağmen, geçen yılın yağış seviyesine ulaşılamadı. Atatürk barajı su seviyesinin geçen seneye oranla yüzde 60 civarında olduğunu söyleyen Öztürkmen, "Barajlardaki doluluk oranı yüzde 60 oranında. Yani geçen seneye oranla çok düşük seviyelerde. Ama ümit ediyoruz ki yağışlar düşer. Barajın bu seviyede olmasının sebebi de doğuda yağan karların erimesidir. Evet son yılların en kurak sezonunu yaşıyoruz. Dileriz ki önümüzdeki günlerde yine yağışlar düşer, yoksa bu seviyeyle şimdiden barajlar sulama için açılamaz. Çünkü bu rezerv yetmez." diye konuştu.

Pamuk yerine farklı ürün önerisi

Pamuk sulamasında büyük bir su kitlesinin harcandığını söyleyen Öztürkmen, suyu tasarruflu kullanmak için daha az su isteyen ürünlerin ekilmesini önerdi. Pamuğun hem rekolte hem de fiyat olarak cazibe bir ürün olduğunu belirten Öztürkmen, konuşmasında şunları kaydetti: "Pamuk çok su isteyen bir ürün, dolayısıyla Harran'da deformasyona yol açıyor. Türkiye'nin pamuk ihtiyacını büyük oranda Şanlıurfa karşılıyor ama bakanlığımızın son zamanlarda yapmış olduğu bir yem bitkileri çalışması var. Biz ekimde çeşitlenmeye gidilmesini istiyoruz. Pamuk yerine birçok ürün ekilebileceğini söylüyoruz. Yalnız şu da var; devlet en büyük desteği pamuğa verdiği için çiftçilerimiz de pamuk ekiyor. Şanlıurfa'da yüzde 92'lere varan bir pamuk ekim alanı var."

Yorum Gönder

0 Yorumlar