Strese giren ağaçlar yaprak açtı


Geçtiğimiz günlerde yaprak dökerek üreticiyi şok eden fıstık ağaçları tekrardan yaprak açamaya başlayarak üreticinin yüzünü güldürdü.
Şanlıurfa Olay Gazetesinden Hasan Ray'ın haberine göre; Şanlıurfa’nın önemli fıstık üreticisi alanlarından olan Esemkulu Mahallesinde aşırı yağmur ve aniden bastıran sıcak hava fıstık ağaçlarının strese girip yaprak dökmesine neden olmuştu. Tıpkı sonbahardaki gibi yaprak döken ağaçlarda sadece meyve salkımları kalmıştı. Ağaçlar adeta çırılçıplak kaldı. Ancak son zamanlarda çiftçileri sevindiren bir gelişme yaşandı, ağaçlar yeniden yaprak açmaya başladı.

 Mevsimsel değişimler etkiledi
Türkiye’de Antep Fıstığı olarak bilinen ve yaklaşık yüzde 45’i Şanlıurfa’da üretilen meyve ağaçları aşırı yağış ve ani gelen sıcak hava dalgasından dolayı yaprak döktü. Bu durum karşısında  neye uğradıklarını şaşırdıklarını söylene fıstık üreticisi Muhittin Çoban, “Mevsimlerin değişmesinden kaynaklı havalar bu yıl çok farklı bir hal aldı. Önce aşırı yağış sonra birden sıcak hava ağaçları olumsuz etkiledi” dedi.

Ağaçlar strese girdi
Fıstık ağaçlarının yaprak dökmesi hakkında konuşan Muhittin Çoban, “Kış aylarının kurak ve yağışsız, Nisan Mayıs aylarının yağışlı ve soğuk geçmesi nedeniyle strese giren fıstık ağaçları birçok ilçede yaprak dökülmesine neden olmuştu. Hatta bazı yerlerde yaprak dökümü şiddetli olunca fıstıklarında döküldüğü görüldü. Bu biz çiftçileri oldukça olumsuz etkiledi. Biz umudumuzu kırmadık gerekli çalışmaları yaptık” diye konuştu.

Ağaçlar dal vermeye başladı
Fıstık ağacının yetişmesinin çok zahmetli ve uzun bir süreç gerektirdiği söyleyen Muhittin Çoban, “Biz yaklaşık 30 yıldır bu ağaçlar için çabalıyoruz. Bu ağaçlarımız yetişti meyve verme seviyesine geldi ancak bu seferde mevsimdeki dalgalanmalar ağaçları çok kötü etkiledi. Neyse ki biz umudumuzu kırmadık, Allah’a dua ettik. Gerekli çalışmalarımızı da yaptık. Çok şükür ağaçlarımız yeniden sal vermeye başladı” şeklinde konuştu.


Yorum Gönder

0 Yorumlar