Yazar: Tarımda üretime yönelik adımlar atılmalı

Bozova'nın Küçük Ördek kırsal mahallesinde teknik tarım yapan çiftçi Mahmut Yazar, tarımın gidişatıyla ilgili açıklamalarda bulunarak, reform getirilmesini istedi.
Yeni hükümet sistemiyle birlikte tarım konusunda büyük beklentileri olduğunu ifade eden Yazar, önceliğin tarıma verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Çiftçiliğin giderek azaldığını belirten Yazar, yaptığı açıklamada "tarımda reform yapılmalı, üretime yönelik adımlar atılmalıdır. Üretici korunmaya alınmadır" dedi.

Yıllardan beri uygulanan tarım politikalarının çiftçileri de tüketiciyi de memnun etmediğini belirten Yazar, bu dengenin sağlanabilmesi için tarımda ciddi projelerin geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Girdi fiyatlarının yüksek, ürün fiyatlarının ise düşük olduğuna dikkat çeken Yazar, "yıllardır mevcut hükümet tarafından uygulanan tarım politikaları başarısız olmuştur. Üretime dayalı politikalar belirlenmeli, gelişmiş ülkelerdeki tarım politikaları gözden geçirilmelidir. Türkiye'nin bütün bölgelerinde zirai profesörleri bir araya getirerek kendi branşlarında uzman tarım profesörleri ile birlikte tarım politikaları belirlenmelidir. Son yıllarda hükümetin ithalatla tarım politikalarını dengeleyebiliyor ancak gelinen noktada ekonomideki kötü gidişat üreticiyi çok olumsuz etkilemiştir. Üretimde büyük düşüş var. Tarımdaki girdilerin son yıllarda yükselişi göz önünde bulundurarak çiftçilerimizin yaşam koşulları üretimdeki düşüşün göstergesidir. Köylüye çiftçiye vermekten korkmayın çiftçiye köylüye ne verirseniz size üretim olarak geri dönecektir" diye konuştu.

Yazar, açıklamasının devamında mevcut sorunların giderilmesi amacıyla çözüm önerilerini sundu. Tarım konusunda sürekli hükümeti uyardıklarını kaydeden Yazar, "yetkilileri tarımın her aşamasında uyarıyoruz. Özellikle yıllardır hal yasasına bir çözüm bulunamadığı için üretici ile tüketici mağduriyeti halen devam ediyor. Ben bu sezon kavun ektim, tarlada kilosunu 60 kuruşa satıyoruz ama tüketicinin eline 3 liraya geçiyor. Çiftçilerimizin onca emeği boşa gittiği gibi, vatandaşlarımız da her şeyi pahalıya tüketiyor. Çiftçilerimiz kazanç yerine zarar etmektedir. Ülkemizdeki bir anlayış değişmektedir, çiftçi her zaman borçludur. Borçlu çiftçi ne kadar verimli olabilir ne kadar üretime katkı sunabilir? Öncelikle ülkemizdeki üretimdeki verimi artırmak için kendimize yetecek bir ülke olmak için çiftçilerimizin yaşam koşulları dikkate alınmalıdır. Ben şahsen bir çiftçi arkadaşımızın tatile gittiğini ne gördüm ne duydum bütün yaşamları boyunca hep borç harçla uğraşan çiftçilerimizin üretime katkısı ne olabilir ki? Çiftçilerimizin toplumdaki itibarı bitmiştir, borçlardan dolayı dededen babadan kalan arazilerini satmaktadır."
Mazot desteğinin verilmesinin alternatif olmadığını söyleyen Yazar, "çiftçilerimizin desteklenmesi mazot desteği veriyoruz demekle olmuyor. Çiftçilerimizin yaşam koşulları düzeltilmelidir. Çiftçilerimizin hiçbir sosyal yaşamları yok. Sadece borçlarını ödemek için çalışıyorlar. Bir çiftçi ailenin çocuklarının geleceği için çocuklarına şehir merkezlerinde iş arıyor. Köylerimizde artık sadece yaşlılarımız kaldı. Neden ithalat yaptığımızı görmek için birilerinin köylerimizi gezmesi yeterli olacaktır. Yeni hükümet sisteminde önceliğin tarıma verilmesi gerekiyor. Yeni sistemde tarım havzalarının oluşturulması gerekiyor. Ülkemizin her bölgesinde tarım havzaları oluşturarak devlet eli ile üreticimizin ürünleri devlet tarafından alımı yapılarak iç piyasaya ve ihracatta satışı yapılmadır. Böylece çiftçilerimizin tüccarla arasına devletin olması üreticimiz için bir güvence olacaktır. Üretimde yükseliş yaşanacaktır. Üreticimizin güvencesi devlet olmalıdır. Yeni hükümet sisteminde çiftçilerimize gübre desteği yerine gübre verilmesini mazot desteği yerine mazot verilmesi gerekiyor ve çiftçilerle birebir diyalogların geliştirilmesi lazım." ifadelerini kullandı.

Yorum Gönder

0 Yorumlar