Şanlıurfa kurtboğanları Türkiye gündeminde

Şanlıurfa bölgesine has olan çoban köpekleri Anadolu ajansı tarafından Türkiye gündemine taşındı. Devletin resmi yayın organı olan Anadolu Ajansı ilerleyen günlerde Urfa kurtboğanlarını yayımlayacak.

Haber: Hasan RAY
Sivas'ın Kangal, Eskişehir'in Akbaş, Aksaray’ın Malaklı çoban köpeklerinin olduğu gibi Şanlıurfa'nın da kurtboğan çoban köpekleri bulunuyor. Şanlıurfa'ya has bir ırk olan kurtboğan köpeklerin ırkının gelişmesi için genç girişimci Yunus Emre Kılıç, kolları sıvadı. Yunus Emre Kılıç, kuracağı köpek çiftliği ile bu ırkın daha da gelişmesini sağlamak istiyor.

Şanlıurfa ve Türkiye'nin diğer illerinde köpeklere olan sevgisini ile tanınan Yunus Emre Kılıç, amacının Urfa'ya has gureh diğer ismiyle Kurtboğan köpeklerinin ırkının devamını sağlamak olduğunu söyledi.

Konuyla ilgili konuşan Kılıç, ”Kuracağım köpek çiftlikle bu ırkın daha bilimsel şekilde gelişmesini sağlayacağım. Bu çiftlik bölgede bir ilk olacağından oldukça önemlidir. Ülkemiz doğasıyla bitki ve hayvan çeşitliliğiyle çok önemli bir ülkedir. Her bölgenin kendine has hayvanları ve bitkileri var. Nasıl Sivas ve Aksaray’a has köpekler varsa; Şanlıurfa’ya has da kurtboğanlarımız var. Ben bu işi şu ana kadar sevgi temelli yapıyordum ancak bunda sonra daha profesyonel ve bilimsel olarak yapacağım” dedi.

“Kuracağım çiftlikle ırkın gelişmesi ve daha sağlam damarlar elde etmek için bilimsel çalışmalar yapacağım” diyen Kılıç, “Bugün Şanlıurfa’da yaklaşık elli yıllık köpek damarları var. Bu damarlar tam anlamıyla saftır bunların kaybolmaması için bilimsel çalışmalar ile projeler üretip ırkı ileriye taşıyacağım. Bu anlamda bütün arkadaşlarımız yani köpekseverler elinden gelen gayreti gösteriyor. Devlet büyüklerimizin de desteğini bekliyorum” diye konuştu.

Bu kurulması planlanan çiftliğin çok önemli olduğunun altını çizen Kılıç, “Sizin de gördüğünüz gibi köpeklerimizin her biri bir yerde duruyor. Toplu halde barındıracağımız yerimiz olmadığından dolayı köpeklerimizi üretim zamanlarında arabalarla belli bir yere topluyoruz. Bu anlamda çiftliğin önemi ortaya çıkıyor. Eğer çiftliğimizi kurup faaliyete geçirirsek bu sorunumuzda ortadan kalkacaktır” ifadelerini kullandı.

Destek beklediğini de söyleyen Kılıç, “Devlet büyüklerimizde bize gereken desteği verirlerse projemiz daha hızlı bir şekilde ilerleyip şekil alacaktır. Bu anlamda medya bize çok destek oldu. Sizlere de bölgemiz adına teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
Kaynak: Urfakalesi.com





Yorum Gönder

0 Yorumlar