Aydınlık, sulama birliklerini ve çiftçilerin sorunlarını sordu


 CHP Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık, çiftçilerin sulama birlikleri, desteklemeler ile ilgili sorunları Meclis gündemine taşıdı.
Tarım alanları genişliğinde üçüncü il konumunda olan Şanlıurfa'da çiftçiler her yıl sulama, destekleme ile ilgili sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Çiftçilerin sorunlarının giderilmesi için Meclise soru önergesi veren CHP Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık, "Pamuk ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Şanlıurfa ilimizde çiftçilerimizden ve STK’lardan aldığımız bilgiler tüm çiftçilerimizin büyük problemler yaşadığını gözler önüne sermektedir. Özellikle sulama birliklerinin belirlemiş olduğu tarifeler, devlet desteklemeleri ve kurumlara olan borçlar nedeniyle çiftçilerimiz ciddi sıkıntılar yaşamaktadır." dedi.
Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin cevaplaması üzerine  çiftçi sorunları ile ilgili Meclise verdiği önergede şu soruları sordu:
1)Pamuk desteklemelerinde yüzde 30 kesinti yapılmasının sebepleri nelerdir?
2)Pamuk desteklemelerinde yüzde 30 kesinti yapılmasının dışında bankaların yapmış olduğu yüzde 4’lük komisyon kesintisi hangi gerekçeyle yapılmış, hangi mevzuat gereği bu işlem uygulanmıştır?
3)Dönüm başına 650 kg için destekleme yapılırken, dönüm başına destekleme neden 480 kg’a düşürülmüştür?
4)Desteklemede 650 kg’dan 480 kg’a düşüş neden plansızca yapılmıştır?
5)2018 su borçlarının ertelendiğine dair sözler verildiği; ancak verilen bu sözlere karşı yine de 2018 su borçlarının tümden tahsil edilmeye çalışıldığı iddiaları doğru mudur?
6)DSİ’ye olan borçları nedeniyle desteklemelerin bankalarda bloke edilmesi sorunları daha da büyütmektedir çünkü alacakları bu desteklemeleri tarlasına yatıracak olan çiftçi bu işlem nedeniyle daha fazla borç yükü altına girmektedir. DSİ borçlarının ertelenmesi için herhangi bir çalışmanız var mıdır, yoksa olacak mıdır?
7)Şanlıurfa ilimizin farklı ilçelerinde sulama birliklerinin tarifeleri neden aşırı farklılık göstermektedir?
8)Şanlıurfa başta olmak üzere DSİ 15. Bölge Müdürlüğüne bağlı diğer illerin de içerisinde bulunduğu sulama tarife ücretlerini yansıtan bir grafik tablonuz var mıdır, varsa tarafımızla paylaşır mısınız?
9)Akçakale ilçemizde dönüm başına sulama ücreti 250 TL, Hilvan’ın bir kısmında dönüm başına 235 TL, Suruç ilçesinde dönüm başına 98 TL olmasını nasıl açıklayacaksınız?
10)Hilvan İlçemiz dahil birkaç ilçemizin büyük bölümünde elektrik aracılığıyla yapılan sulamada yaşanan sıkıntılarla alakalı bölgedeki, kurum, kuruluş ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile ortak bir çalışmanız var mıdır, yoksa olacak mıdır?
11)DSİ ve elektrik borçları nedeniyle desteklemeler üzerindeki blokelerin kaldırılması için Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır? Bununla birlikte aynı konu için ilgili Bakanlıkla ortak bir çalışmanız var mıdır, yoksa ortak bir çalışma planlanmakta mıdır?
12)Bunların dışında DSİ’ye herhangi bir borcu olmamasına rağmen desteklemelerine bloke konulan çiftçilerimizden ciddi şikayetler almaktayız. Bu durumu nasıl izah edeceksiniz? (Konuyla alakalı örneklerden bir tanesi ekte tarafınıza sunulmuştur).
13)2017 yılında bırakılan deneme amaçlı suyun faturasının çiftçilerimizden tahsil edildiği iddiaları bulunmaktadır, doğruluk payı nedir, doğru ise bu deneme amaçlı suyun faturası çiftçimizden neden tahsil edilmiştir?
14)Suruç ilçemizde DSİ borularının patlaması nedeniyle yaklaşık 20 bin dönüm arazi sular altında kalmış, çiftçimiz ciddi zararlara uğramıştır. Bu zararın karşılanması için herhangi bir çalışmanız var mıdır, yoksa olacak mıdır?
15)Suruç ovasına sulama dönemlerinin dışında su akmasının, ovanın sular altında kalmasının, bataklığa dönmesinin sebeplerine yönelik bir çalışmanız olmuş mudur, yoksa olacak mıdır?
16)DSİ borularının patlaması ile alakalı hazırlanmış bir rapor var mıdır, varsa tarafımızla paylaşır mısınız?
17)Bu tür olayların tekrar yaşanmaması için ne gibi önlemler alınmıştır ya da alınacaktır?

Yorum Gönder

0 Yorumlar