Urfa Barosu: Ayıbın portresidir

Şanlıurfa Barosu Konya’nın Yunak ilçesinde meydana gelen kaza nedeniyle 7 kişinin hayatını kaybetmesini sert dille ele eleştirdi.




Açıklama Şanlıurfa Barosu Çocuk Hakları Komisyonu tarafından yapıldı. Açıklama son yolculuklarına uğurlanan işçiler için baş sağılığı dilekleri ve yaralılara acil şifalar temennisi ile başladı.

Ayıbın portresidir
Komisyon açıklamasında bölgenin önemine, tarımsal potansiyeline değindi: ‘Geniş, verimli, bire on veren topraklara, büyük su kaynaklarına sahip olan, her seferinde söylenen ve dillere artık pelesenk olmuş , Harran, Suruç ve Bozova gibi büyük tarım ovalarına sahip olan bir kentin nasıl olurda dışarıya mevsimlik göç verdiğini hayretle karşılamaktayız. Mevsimlik tarım işçiliği için Türkiye’nin her yanına; mevsimlik işçi gönderdiğini böbürlenerek aktaran siyasilere sesleniyoruz. Bu durum böbürlenilecek bir durum olmayıp, Mezopotamya deltasına biçilmiş makus bir talihin ve ayıbın portresidir, ifadelerine yer verildi.

Rakamlar korkutucu düzeyde
Çocuk komisyonu ölenlerin beş tanesinin çocuk olması nedeniyle bölgedeki çalışan çocuklar ile ilgili rakamlar paylaştı.  Paylaşılan verilere göre bölgede 6-17 yaş aralığında toplamda 893 bin çocuk  ya işçi olarak çalışıyor, ya da çalışan aile fertleri ile birlikte başka şehirlere göç etmek zorunda kalıyor. Bu rakam içerisinde 399 bin çocuk tarım sektöründe bulunuyor.  Yapılan açılmada çocuk işçiliğinin yasak olduğu bir kez daha vurgulandı: ‘’Türkiye’de yürürlükte olan 4857 sayılı İş Kanunu’na göre, 15 yaşından küçük çocukların çalıştırılması yasaktır. 15-18 yaş arasındaki çocuklar ise eğitimlerine engel olmayacak, sağlık ve güvenliklerinin tam olarak güvence altına alındığı işlerde çalışabilirler. Mevsimlik gezici tarım işçiliği ise, bu güvenceler sağlanamadığından, ‘en kötü biçimdeki çocuk işçiliği’ türlerinden biri olarak tanımlanmış ve 2001 yılında ILO’nun 182 no’lu En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Yasaklanması ve Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Acil Eylem Sözleşmesi’nin Türkiye tarafından kabulü ile bu alanda asgari çalışma yaşı 18 olarak belirlenmiştir.’’ denildi

Gelin tek ses olalım: Yarın çok geç olabilir
Uzun yıllardır gündemde olan tarım işçiliği için komisyon birlik çağrısı yaptı: Bu çerçevede tüm siyasileri, STK’ları, Meslek Odalarını ve Meslek Örgütlerini ; etkin, adil ve demokratik bir atmosfer için dayanışmaya çağırıyoruz. Eğer her ne yapılacaksa bugün yapılmalı, yarın çok geç olabilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar