Fıstık ağaçlarında yaprak kurumasına dikkat



Bu olayın birkaç yıldır Antep fıstığında görüldüğü söyleyen Şanlıurfalı Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Pror.Dr İzzet Acar, fıstık ağaçlardaki bölgesel kurumaya karşı bir çözüm önerisinde bulundu. 

Antep fıstığı ağaçlarında son yıllarda meydana gelen bölgesel kurumaya karşı Karabük üniversitesi rektör yardımcısı Prof. Dr İzzet açar haber sitemize özel açıklamalarda bulundu.

Fıstıklarda yaşanan bu olayın hastalık değil köklerin havasız kalması sonucu kaynaklı fizyolojik bir durum olduğunu belirten Açar şunları kaydetti, "Hastalık değil. Köklerin havasız kalması sonucu oluşan anaç kaynaklı fizyolojik bir durum. İlaçlı tedavisi yok. Beslenme ile azalıyor. Beslenen ağaçlar ertesi yıl normalleşiyor. " dedi

Fizyolojik sorunun tedavisi

Fıstık ağaçlarında yaşanan kurumaya karşı açar şöyle bir çözüm önerisinde bulundu.

İşte o çözüm:

"Topraktan ağaç başına 1 kg şelatlı demir gübresi uygulaması çok faydalı oluyor. 

Onun dışında da topraktan hayvan gübresi, azot, potasyum, hümik asit ve yapraktan mikrobesin uygulaması iyi geliyor.

Yani bu fizyolojik olarak hasta olan ağaçların yoğun bakıma alınması gerekiyor."

Yukarıda yazılan çözümü uygularken ağaç izdüşüm alanı genişçe açarak bol miktarda su ile gübrenin toprak ile karışmasını sağlamanız gerekiyor. Bu çözüm önerisini yine aynı şekilde diğer yıllarda devam ederseniz ağaçlarımız kendini toparlayacaktır.

Aynı şekilde ağaca hayvan gübresi, azot, potasyum, hümik asit ve yapraktan mikro besin uygulamasının da yapılması iyi geldiğini belirtti.

Not: Bu uygulama önümüzdeki sene etkisini gösterecektir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar