Kent Konseyinden Bozova için öneri

Şanlıurfa'nın ulaşım, eğitim, turizm alanında gelişime katkı sunulması amacıyla Şanlıurfa Kent Konseyi çalışmalarını sürdürüyor. Yaptığı çalışmalar hakkında kamuoyuna açıklamalarda bulunan Kent Konseyi Başkanı Erkan Sözen, görüşlerinin Büyükşehir Belediye Meclisine sunduklarını belirtti.
Yapılan olağan Yürütme Kurulu Toplantısında kentin sorunlarından ve yapılması gereken çalışmalardan bazılarını değerlendirdiklerini belirten Başkan Sözen, Kent Konseyinden görüş istenilen; “yeni bir üniversitenin kurulması, hukuk fakültesinin açılması, gişelerden itibaren otoyolun çevre statüsüne alınması, teleferik projesi ve Büyükşehir Belediye binasının yer tespiti” ile ilgili tavsiyelerini dile getirdi.

İşte Yürütme Kurulunda görüşülen ve Büyükşehir Belediye Meclisine sunulan o kararlar:

“A. Gişelerden itibaren otoban yolunun çevre yolu statüsüne alınması ve bu statü uygun olduğunda; Bozova yolu, Gölpınar Ormanı, Tülmen Mahallesi, bağlantılarının yapılması;


“Ulaşım kent yaşamının en önemli unsurlarından biridir. Yine toplumların kalkınmasındaki etkenlerden biri de ulaşım ağının akıcı ve sürdürülebilir olmasıdır. Sürdürülebilir ulaşım ağına sahip olan kentler fiziksel ve kültürel olarak daha yaşanabilir ve gelişmiş kentler olarak tanımlanır. Gelişen kentlerde sosyoekonomik gelişmeye bağlı olarak nüfus yoğunluğu artmakta ve bu yoğunluğa bağlı olarak yeni ulaşım ağlarına ihtiyaç doğmaktadır. Bu sebeplerden dolayı söz konusu otoyolun çevre yoluna bağlanması şehir ulaşımına katkı sağlayacaktır.”

B.Yeni Büyükşehir Belediyesinin şehir içinde mi yoksa şehir dışındamı yapılması;

“Büyükşehir kavramı yapısal mekȃn olarak incelendiğinde onu oluşturan en önemli etkenin o kentte yaşayan insanlar olduğu gerçeği ortaya çıkar. Büyükşehir binası ulaşım sorununun az olduğu, kent kimliğini yansıtan, estetik ve fonksiyonel, çağın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde sürdürülebilir, çevre dostu ve doğaya saygılı, çağdaş ve ekonomik çözümler öneren bir yapı olması gerekmektedir. Büyükşehir Binası bütün birimlerini mutlaka bir arada toplamalı, halkla bütünleşebilen bir yeşil kuşak ve onu kapsayan bir meydanla desteklenmelidir. Tüm bu kriterlerin merkezinde etkileşim alanında halk olduğuna göre kompleksin şehir merkezinde / ana arterlerle desteklenmiş bir yerde olması gerekmektedir.”

C.Teleferik projesinin GAP Vadisi ve Halil-ül Rahman Ormanı içinden geçilmesi;

“Teleferik, direkler arasına gerilmiş çelik kablolar üzerinde hareket eden kabinlerin kullanıldığı ulaşım aracıdır. Genellikle karayolu ulaşım aracının erişemediği veya yol yapımının çok pahallı olduğu yüksek eğilimli noktalara ulaşılmasını sağlamaktır. Teleferik kullanımı; dağ turizmi bölgelerinde, bir nehir veya vadinin karayolu ile geçilmesinde, köprü yapılması mümkün olmadığı veya pahallı olduğu durumlarda, yolculuların yüksekten seyir amacıyla taşınması durumunda kullanılmaktadır.

Söz konusu alanlara birden fazla bağlantı yolları mevcuttur. Seyir amacını söz konusu edecek olursak ilgili alanda henüz seyre değecek herhangi bir eser ya da doğa güzelliği

bulunmamaktadır. GAP vadisinde çalışmalara başlanılan projelerin bitirildiğinde bir seyir alanının oluşacağı düşünülmektedir. GAP vadisinin işlevsel hale gelmesi durumunda bunun

gibi görsel ihtiyaçlar da ön plana çıkacaktır. Ülkemizdeki devasa parklarda buna benzer örnekler vardır. Böyle bir çalışmanın, ancak önümüzdeki dönemlerde, kamuoyu hassasiyeti ve talebinin de düşünülerek yapılabileceğini ve maliyet, devasa istasyonlar vb. sorunların da göz ardı edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz.”

D.Şanlıurfa’da ikinci bir üniversitenin kurulması ve Harran Üniversitesi bünyesinde Hukuk Fakültesinin kurulması,

Mezopotamya’nın ve tarımın merkezi, dünyanın en verimli topraklarına sahip, medeniyetlerin kesişim noktası ve beşiği olan şehrimizde tarımın bölgesel stratejik öneminin düşünülmesi, daha modern ve sürdürülebilir olması için “Tarım ve Teknoloji” üniversitesi ikinci bir üniversite olarak düşünülmelidir.

Ayrıca dünyanın en eski üniversitelerinden biri olan Harran Üniversitesinin daha fazla gelişmesi ve desteklenmesi, olması gereken asıl fonksiyonuna kavuşması, eksik olan fakültelerinin mutlaka açılması gerekmektedir. Hukuk Fakültesinin de açılması tarihi misyonu itibariyle Harran Üniversitesini daha da güçlendirecektir.

Bu her iki çalışmanın yapılması hem kentimize hem de bölgemize yarar sağlayacaktır.

Söz konusu önerilerimizi hem Büyükşehir Belediye Meclisimizin hem de halkımızın takdirine sunarız.”

Yorum Gönder

0 Yorumlar