'Çarmelik, çiftçilerin desteğiyle büyüyor'

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Turizm Şube Müdürü Necmi Karadağ, Tarım Müzesine dönüştürülen Çarmelik Kervansarayı'nın turizme de büyük katkı sağlayacağını belirtti. Karadağ, buranın daha fazla gelişmesinde ise çiftçilerin katkısının büyük olacağını söyledi.
Şanlıurfa'nın Bozova ilçesinde bulunan ve yapım tarihi bilinmeyen Çarmelik Kervansarayı, restore edilerek Türkiye'nin en büyük tarım müzesi haline getirildi. Geçmiş dönemlere ait tarımda kullanılan 18 traktörün yanı sıra 400 civarında tarım aletlerinin bulunduğu tarım müzesi, çiftçilerin desteğiyle gelişmeye devam ediyor. Şanlıurfa'nın turizmine de önemli bir katkı sunan tarım müzesi ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Turizm Şube Müdürü Necmi Karadağ, bu müzenin çiftçilerin desteğiyle gelişeceğinin altını çizdi.

'Aletlerin çoğunu bölgemizde toplamış bulunuyoruz'
Necmi Karadağ, "GAP'ın hayat verdiği topraklarla bir tarım müzesi kırsal yaşam ve çiftçi eğitim merkezi kuruldu. Buradaki objeler, hırdavatlar bölgemizde veya başka bölgelerden toplatıldı. Bunların büyük bir kısmı GAP bölgesinde toplandı. Bir zamanlar tarımda kullanılan traktörler, bunlara yönelik ekipmanlar, ilkel tarımda kullanılan aletlere yönelik bütün objeleri burada sergiliyoruz." dedi.

'Turizmden bağımsız da tutmuyoruz'
Tarım müzesinin turizm alanına da katkı sağlayacağını belirten Karadağ, "Kırsal yaşamın yanında turizm rotası dahilinde de burayı ele almış bulunuyoruz. Burada turistleri de ağırlayacağız. Kurduğumuz bir salon da çiftçilere eğitim merkezi olarak aktif olacak. Bunun amacı da gerek kentimizde gerekse bölgemizde bulunan çiftçilerimize her ay periyodik olarak eğitimler verilecek. Örneğin bizim bulunduğumuz bölgede fıstık üretimi oldukça fazladır. Buna yönelik o ayın içerisinde fıstığa nasıl bir bakım yapılır? nasıl bir süreç olacağına yönelik çiftçilerimiz bu konuda eğitilecektir." diye konuştu.

'Çiftçilerimiz kullanmadıkları aletleri buraya getirebilir'
Tarım müzesinin çiftçilerin desteğiyle büyüyeceğini sözlerine ekleyen Turizm Şube Müdürü Necmi Karadağ, "Çiftçilerimizin elinde geçmiş dönemlerde kullandıkları ama şu anda atıl durumda olan traktör, ekipman varsa bizim açtığımız tarım müzesine ulaştırabilirler. Biz zaten o ekipmanları sergilerken, teslim edenin bilgilerini, getirildiği bölgeyi yazıyoruz. Kurduğumuz tarım müzesi ancak bu şekilde zenginleşebilir, güzelleşebilir." ifadelerini kullandı.

'Haftanın 7 günü ziyaretçileri buraya bekliyoruz'
Necmi Karadağ, "Göbeklitepe tarımın başladığı yerdir. Bildiğimiz gibi 2019 yılı Göbeklitepe Yılı olarak ilan edildi. Biz de Tarım Müzesinde büyük salona Göbeklitepe ismini verdik. Diğer salonlardan birine Harran diğerine de Halilürrahman ismini verdik. Gelişmeler çok güzel gidiyor. Haftanın 7 günü burası ziyarete açık olacak, ziyaretçileri buraya bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Kaynak: Urfadeğişim Gazetesi

Yorum Gönder

0 Yorumlar